Eiendomsforvalter suspendert – hele virksomheten skal granskes

Nøtterøy kommune mistenker en eiendomsforvalter for å ha misbrukt sin stilling for å selge varer gjennom sitt private firma.

Rådmann Toril Eeg

Rådmann i Nøtterøy kommune, Toril Eeg, har startet en gransking i kommunens eiendomsforvaltning etter at det ble kjent at en ansatt kan ha misbrukt stillingen sin.

Foto: John-Andre Samuelsen

Mannen ble suspendert og sa opp samme dag. Et revisjonsfirma skal nå gjennomføre en utvidet kontroll av eiendomsavdelingen og innkjøpsavdelingen i kommunen.

Flere byggmestre har stusset over at det i de ellers så upresise anbudsbeskrivelsene til Nøtterøy kommune stilles detaljerte krav til hvilke våtroms- og garderobeplater som skal brukes i kommunale bygg.
Senest i 2012 ble det utlyst et anbud på ombygging av Hårkollen dagsenter. Anbudet hadde en ramme på 11 millioner kroner.

Hårkollen dagsenter

Hårkollen dagsenter

Foto: John-Andre Samuelsen.


I anbudet står det at det er 2,3 mm flerbruksplater som skal benyttes.

Det er kun en forhandler i Norge som selger akkurat disse platene. Daglig leder for dette firmaet jobber også som eiendomsforvalter i Nøtterøy kommune.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Nøtterøy kommune mistenker en eiendomsforvalter for å ha misbrukt sin stilling for å selge varer gjennom sitt private firma.

Se video: Rådmannen uttaler seg om saken

Ble suspendert - sa opp

Kommunen aksjonerte etter tips fra en ekstern varsler.

Rådmann i Nøtterøy kommune, Toril Eeg, bekrefter overfor NRK at eiendomsforvalteren ble suspendert forrige uke, og at han sa opp jobben samme dag.
– Vi setter nå i gang en utvidet kontroll av eiendomsavdelingen og innkjøpsavdelingen. Et revisjonsfirma skal se både på hvilke disposisjoner som er gjort i ulike prosjekter og innkjøp som er gjort i eiendomsforvaltningen.

Håndbok fra 2008

I Nøtterøy kommunes byggehåndbok fra 2008 er det oppgitt hvilke plater som skal brukes i kommunale bygg. Det er også oppgitt en epostadresse til leverandøren.

Foto: John-André Samuelsen


Hun kjenner ikke til om det kan være flere lignende tilfeller i kommunen. Varslingen gjelder kun en ansatt. Toril Eeg utelukker ikke at saken kan bli politianmeldt.

VET DU NOE MER OM SAKEN? TIPS OSS HER

Nekter blankt

NRK har to ganger vært i kontakt med eiendomsforvalteren. Han ønsker ikke å stille til intervju, men avviser blankt påstanden om korrupsjon.

– Jeg har ikke hatt en eneste krone i fortjeneste på dette sier han. Jeg har kun forsøkt å hjelpe kommunen med å finne de billigste og beste løsningene.

Han mener at mange i kommunen har vært kjent med praksisen.

Omsatte for 2 mill.

NRK ble kjent med saken i mars og har dokumentasjon som viser at eiendomsforvalteren er daglig leder for firmaet som selger disse platene i Norge.

I byggehåndbok for Nøtterøy kommune fra 2008 er det spesifisert at disse platene skal brukes. I håndboken står også e-postadressen til forvalterens private firma.
Omsetningstall viser at eiendomsforvalterens private firma hadde et toppår i 2009, da omsetningen var på over to millioner kroner.

Håndbok fra 2008

I Nøtterøy kommunes byggehåndbok fra 2008 står det at en platetype skal brukes. Det er også oppgitt epostadressen til leverandøren.

Foto: John-André Samuelsen

Fattet mistanke

– Dette blir som bukken og havresekken. For meg virker dette korrupt, sier en av byggmesterne fra Vestfold som ønsker å være anonym.

Byggmesteren har gjennom mange år regnet på anbudsinnbydelser fra den aktuelle eiendomsforvalteren. Han synes det er mistenkelig at kravene til platene var så spesifisert at den utestengte alle andre alternativer.

– Det var bare den platetypen som ble forespurt.

Bare en leverandør

Distriktssjef i PEAB, Gunnar Naper, sier at det er kun en type plater som passer beskrivelsen i anbudet fra Nøtterøy kommune.

– Anbudet beskriver sånn at det kun er en type plate som kan brukes.