Batteri gir 200 nye arbeidsplasser

Miljøbil Grenland har fått 125 millioner kroner til å starte batteriproduksjonen til elbiler på Herøya.

Oppstart av bilbatteri-produksjon på Herøya

Miljøbil Grenland og LO hadde møte om batteriproduksjonen på Herøya onsdag. Fra venstre: Eva Boxaspen, produksjonssjef, Ivar Brynhildsvoll, administrerende direktør Miljøbil Grenland, Wenche Jansen Tveitan, nestleder LO Grenland, Irene Bordier Haukedal, LO Telemark, Bjørn Nenseth, administerende direktør Miljøbil Grenland, Torgeir Larsen, LO Grenland.

Foto: Marianne Lande Hallingskog / NRK

Det har vært en økonomisk trang fødsel for batteriproduksjonen på Herøya.

Eierselskapet har ikke klart å innfri kravet om 50 millioner kroner i egenkapital, for å få et lån på 60 millioner kroner av Innovasjon Norge. Dermed har prosjektet stått i stampe.

Men i april kjøres produksjonsbånda i gang med hjelp fra det indiske selskapet TATA, som har investert pengene.

Les: - Stikker kjepper i hjulene for Miljøbil Grenland

Les også: Tata Motors inn i Miljøbil Grenland

Egen cellefabrikk

Ivar Brynhildsvoll, administerende direktør Miljøbil Grenland

Ivar Brynhildsvoll, administerende direktør i Miljøbil Grenland.

Foto: Marianne Lande Hallingskog / NRK
Irene Bordier Haukedal i LO Telemark

Irene Bordier Haukedal i LO Telemark hadde all grunn til å smile etter møtet med Miljøbil Grenland.

Foto: Marianne Lande Hallingskog / NRK

Prosjektet er oppe og går på tross av norske investorer, ikke på grunn av, mener eierselskapet. Så langt har investorene her i landet vært nærmest usynelige. Målet for selskapet er en egen cellefabrikk i grenlandsområdet i 2012, men da må investorene våkne.

- Det er jo litt bekymringsfullt at det ikke finnes noe godt investormiljø i Norge som ser denne muligheten. Det vi er helt sikre på er at denne ideen vil bli gjennomført, ett eller annet sted i verden. Derfor er det viktig å beholde denne teknologien i Norge, sier administrerende direktør, Ivar Brynhildsvoll i Miljøbil Grenland.

Nye arbeidsplasser

Bilene kommer fra India uten innmat, og så plasseres batteriene fra Herøya inn i skjellettet. Miljøbil Grenland skal levere 7500 batterier innen 2013, 4000 av dem skal inn i biler i Norge, resten leveres til utlandet. Det betyr opp mot 200 nye arbeidsplasser i Grenland i løpet av de neste to åra.

- Stort sett betyr én industriarbeidsplass kanskje tre andre arbeidsplasser, enten det gjelder handel eller offentlig virksomhet, sier Irene Bordier Haukedal i LO Telemark.

- En drøm

Bordier Haukedal mener at en slik produksjon også betyr mye for merkevarebygginga for Grenland og Telemark.

- Vi vil gjøre det vi kan for å legge til rette for å få disse nye arbeidsplassene, gjennom vårt kontaktnett. Vi drømmer om at Grenland blir et globalt kompetansesenter for batteriteknologi.

Elbilene er i salg fra september, og Miljøbil Grenland regner med en årlig omsetning på en til to milliarder kroner.