Kjære kjæledyr har ofte menneskenavn

Mathilde, Felix eller Ronja. Du tenker gjerne umiddelbart navn til barn, men det kan vel så fint være katten eller hunden det er snakk om.

Amy Torp hos Porsgrunn Dyreklinikk

AMERIKANSK NAVN: Syv år gamle Toby er blanding av Husky og Border Collie. Han flyttet til Norge for noen måneder siden med sine eiere, som har gitt ham et typisk amerikansk guttenavn.

Foto: Rubina Butt / NRK

– Vi valgte vel navnet Toby fordi det var et søtt navn. Det er et vanlig guttenavn i USA og veldig mange hunder i USA heter Toby også. Dessuten er han et familiemedlem, så det var naturlig å gi ham et menneskenavn, sier ekteparet Amy og Martin Torp.

Den syv år gamle blandingshunden løftes opp på bordet hos Porsgrunn Dyreklinikk.

Redd Dyra Telemark

SIMBA: Hannkatten Simba koser seg hos Redd Dyra Telemark. Over halvparten av de totalt 40 kattene på senteret her, har fått menneskenavn som Leah, Elise, Stine og Tobias.

Foto: Rubina Butt / NRK

Dyrlege Johanne Teige Bøe opplever at mange velger å gi dyrene sine menneskenavn.

– Vi opplever absolutt at mange av dyrene som kommer hit har navn som går igjen hos mange barn. Det er gjerne ikke så rart, kjæledyrene våre er jo våre familiemedlemmer, og da blir det naturlig å gi dem et navn som noen i familien, sier hun.

Les også:

I databasen til nettstedet Dyreidentitet er 450 000 dyr registrert. Flere av dyrenavnene her er typiske menneskenavn som for eksempel Felix, Mira, Ronja og Pia.

Topp 100 hundenavn:

Mira, Ronja, Balder, Tinka, Pia, Bella, Bamse, Kira, Max, Lady, Odin, Rex, Kaisa, Frøya, Leo, Luna, Tassen, Tanja, Dennis, Tara, Buster, Rocky, Zita, Laika, Emma, Frida, Birk, Toya, Scott, Dina, Sara, Charlie, Mia, Nero, Marco, Stella, Simba, King, Tina, Molly, Felix, Chico, Bonzo, Nikita, Maja, Arja, Rambo, Teddy, Cindy, Doffen, Oscar, Dino, Casper, Hera, Zorro, Bianca, Hero, Storm, Cita, Emil, Tussi, Aron, Tuva, Wilma, Fant, Zico, Trym, Nemi, Varg, Lotta, Nala, Lucky, Shira, Sita, Fia, Theo, Kasper, Bonnie, Cæsar, Bajas, Raya, Karo, Brutus, Donna, Bobby, Happy, Tim, Shiba, Oliver, Tyra, Billy, Pippi, Ayla, Santo, Nico, Caro, Beauty, Bruno, Raja og Balto


Kilde: Dyreidentitet.no 

 

 

 

 

 

– Et familiemedlem

Navneforsker Ivar Utne, ved Universitetet i Bergen, er kjent med navnetrenden. Han ser tendenser til at mange velger å gi menneskenavn til kjæledyrene sine.

Navneforsker Ivar Utne

Navneforsker Ivar Utne ved UiB er ikke ukjent med at mange velger å gi dyra sine menneskenavn.

Foto: Marit Stensby / NRK

– Denne trenden henger nok sammen med at dyra er en del av familien. De bor i hjemmet, og folk tar dem med seg på tur slik som mennesker. Da er det naturlig å gi dem et navn som minner om en person.

Han bruker det amerikanske guttenavnet Toby som eksempel. Navnet ligger på 500. plass over populære guttenavn i USA. Samtidig er navnet et kjælenavn av guttenavnet Tobias.

– Toby et vanlig hundenavn i USA, og det er forståelig at folk ønsker å gi kjælenavn til kjæledyret sitt. Samtidig er Tobias et motenavn i USA, så det er godt mulig det også finnes en slags trend over dette, sier Utne.

Vanlig med Egon og Mathilde

Hos Redd Dyra i Telemark har over halvparten av de 40 kattene på senteret fått menneskenavn.

– Herman, Egon, Mathilde og Sofie ligger der. Andre har mer gammeldagse navn som Olga og Gerda, det er jo litt mer originalt, sier Sanne Bastiansen, frivillig hos Redd Dyra Telemark.

– Petter står her, og bak han står Khaleesi, som er oppkalt etter en figur i tv-serien Game of Thrones. Jeg har hørt at mange i USA nå har begynt å kalle barna sine Khaleesi, som er et kongelig navn på en dronning fra tv-serien.

Alle kattene har sine egne spesielle personligheter slik som oss mennesker, derfor velger de å gi kattene menneskenavn, forteller Bastiansen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Sanne Bastiansen hos Redd Dyra Telemark

LEA og MATHILDE: Frivillig hos Redd Dyra Telemark, Sanne Bastiansen holde jentepusen Lea. Bak sitter Mathilde og lurer.

Foto: Rubina Butt / NRK

Topp kattenavn:

Pus, Simba, Sofus, Tussi, Mons, Nusse, Felix, Gråpus, Tassen, Mia, Pusur, Sussi, Tigergutt, Buster, Pusi, Tarzan, Lillepus, Sofie, Sara, Tiger, Lurven, Pjusken, Findus, Oliver, Missy, Missi, Pelle, Pussi, Pia, Leo, Kitty, Oscar, Rasmus, Max, Gråtass, Lucy, Pernille, Bella, Bamse, Nøste, Emil, Josefine, Nala, Rambo, Mio, Pusen, Susi, Tinka, Balder, Truls, Molly, Cæsar, Elvis, Ronja, Mira, Miss, Siri, Kasper, Dennis, Pondus, Sylvester, Tigern, Charlie, Nemi, Rufus, Nussi, Luna, Figaro, Zorro, Oskar, Turbo, Brutus, Pippi, Doffen, Frida, Linus, Gismo, Gizmo, Fia, Lille My, Lucky, Ludvig, Trulte, Emma, Tommy, Maja, Rusken, Pepsi, Lucifer, Sebastian, Julius, Svarten, Casper, Sokrates, Sissi, Odin, Tom, Selma, Mille, Rocky og Misty.


Kilde: Dyreidentitet.no

 

 

 

 

 

– Tester ut navnet på dyret først

Dyrenavn som Balder, Max, Odin og Felix er eksempler på barnenavn man har begynt å gi barn de siste årene, forteller Utne.

– Navnene blir litt trendsetter. Disse navnene ser vi er i ferd med å bli mer populære barnenavn. Oscar og Rasmus er også i denne kategorien.

For å teste ut om man blir fortrolig med et navn, er det ikke uvanlig å prøve navnet på dyret først, før man velger å gi barnet det aktuelle navnet. Dette er teorier navneforsker Utne er kjent med.

– Jentenavn som Mira, Ronja, Pia er eksempler på navn som folk gjerne tester ut.

– Dette er navn som også passer på mennesker. Samtidig er det ikke typiske voksne menneskenavn som Geir og Knut, sier Utne.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Redd Dyra Telemark

Hos Redd Dyra Telemark har over halvparten av de totalt 40 kattene fått menneskenavn som Leah, Elise, Stine og Tobias.

Foto: Rubina Butt / NRK

Velger kreative dyrenavn

Mange ønsker å være originale i valg av navn til dyret sitt, fordi de rett og slett synes det er morsomt med et originalt navn. Mange er kreative i navnevalget, ifølge Utne.

– En nabo av meg i Bergen valgte for eksempel å kalle katten sin for "Whisky", og ropte stadig "Whisky" ut vinduet.

Kreative navnevalg til kjæledyrene våre er noe vi har opplevd på dyr til alle tider, mener Utne. Selv er navneforskeren fra en gård, og har opplevd at kuer har blitt kalt opp etter filmstjerner, statsministere og morsomme ting.

– Ting folk har et personlig forhold til, gjenspeiler seg ofte i valg av navn til dyret, sier han.

Samtidig velger mange også å gi kjæledyret sitt et tradisjonelt navn, som Mons på katten sin eller Sofus på hunden sin, avslutter Utne.

Redd Dyra Telemark

Marius koser seg i kurven sin ho Redd Dyra Telemark.

Foto: Rubina Butt / NRK