I midten av desember i fjor skrev NRK.no at Mattilsynet hadde funnet antibiotikaresistente bakterier i sju av ti kyllingfileter.
Færre kjøper kylling
Til tross for at tilsynet understreket at det likevel ikke er farlig å spise norsk kylling så har salget gått ned, ifølge Ola Nafstad, fagdirektør husdyr i organisasjonen Animalia som blant annet jobber med å gi faglig støtte til norske kyllingprodusenter.
BEKYMRET: Norske kyllingprodusenter fortviler etter at media har skrevet flere saker om antibiotikaresistente bakterier, forteller fagdirektør Ola Nafstad.
Foto: Animalia– Enhver bransje må tåle å bli satt under kritisk søkelys, men det er ingen tvil om at oppslagene har hatt en negativ betydning for kyllingbransjen, salget har gått ned og omdømmet er svekket, mener Nafstad.
Han forteller at kyllingprodusentene føler seg urettferdig behandlet.
– Proporsjonene på oppslagene og problematiseringen står nok ikke i noe rimelig forhold til hvilken mulig risiko kyllingbakterier kan ha for folkehelsa, sier fagdirektøren.
Les også:
Riktig å informere
Nafstad mener medias saker om resistente bakterier har gitt befolkningen et feil inntrykk av hva kyllingprodusentene egentlig gjør. Han får støtte av en forsker ved veterinærinstituttet.
– For det totale bildet er det både viktig og riktig å få ut informasjonen om prøvene, men ikke for enkeltpersoner, mener Anne Margrete Urdahl, som jobber ved avdelingen for Sjukdomsforebygging og dyrevelferd.
Samtidig mener Urdahl at bildet forbrukerne har fått blir feil, fordi norsk kylling er den kyllingen i verden med minst forekomst av antibiotikaresistente bakterier.
Ødelegger for folkehelsa
Nafstad mener på sin side at artiklene og reportasjene også kan ha hatt en annen negativ innvirkning.
– Media har kanskje ødelagt for folkehelsa, for folk sitter igjen med et helt feilaktig inntrykk av hva som er problemet og utfordringen med resistens som fremtidig folkehelseproblem, tror Nafstad.
Han mener at kyllingens betydning i denne sammenhengen er veldig liten, om den i det hele tatt er målbar.