Hopp til innhold

Med anlegg for stein

Konkurransen varer i 18 timer, og premien er OL i Canada.

Anleggsgartner
Foto: Jan Gulliksen / NRK

Tirsdag morgen gikk startskuddet for åpent nordisk mesterskap i anleggsgartnerfag på Gjennestad gartnerskole i Stokke.

Fem lag stilte til start, oppgaven var den samme for alle - en minihage med planter og busker, dekorert med stein og skifer i forskjellige former og fasonger.

- Resultatet blir bedømt ut fra blant annet bruk av verneutstyr, samarbeid og kvalitet, sier Nina Åshaug. Hun kommer fra Senter for opplæring i anleggsgartnerfaget som fikk ideen til et slikt mesterskap.

(Saken fortsetter under)

Video nsps_upload_2009_4_21_14_29_17_3555.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Se video: Anleggsgartnere vil til Canada

Skal til yrkes-OL

Norge, Sverige og Finland stilte med ett lag hver, mens grunnen til at det nordiske mesterskapet fikk ordet åpen foran seg var at England møtte med to lag.

- De tre nordiske lagene skal alle delta i yrkes-OL i Calgary i Canada i september i år, og det samme skal vinneren av de to engelske lagene, sier Åshaug.

De to tidligere Gjennestad-elevene Jostein Bjørnstad og Håvard Borgevad jobber til daglig som lærlinger i henholdsvis Sandefjord og Lier, men i de nærmeste to dagene er det konkurransen på Gjennestad som gjelder.

Grønn stein

Mesterskapet er bare en av flere aktiviteter på Gjennestad denne uka. "Grønn stein 09" er navnet på fagtreffet der nærmere 140 anleggsgartnerelever fra hele Norge møtes for teoretisk og praktisk opplæring, sosialt felleskap og som tilskuere under mesterskapet. I tillegg stiller landets prøvenemnder innen anleggsgartnerfaget.

Og resultatet av mesterskapet?

- Premieutdelingen foregår torsdag 23. april, sier Nina Åshaug.

- Men hva gjør dere med minihagene etter at mesterskapet er over?

- Vi vurderer å legge dem ut på Finn.no!

Anleggsgartner
Foto: Jan Gulliksen / NRK