Hopp til innhold

Måtte vente 11 måneder på legetime

Arne Olaf Kaalsaas trodde ikke det han leste da han fikk innkalling til time hos hudlege i Tønsberg.

Arne Olaf Kaalsaas

Arne Olaf Kaalsaas ble overrasket da han åpnet brevet fra hudlegen.

Foto: Fredrik Hansen / NRK

Kaalsaas ble henvist av fastlegen til en hudlege i oktober fjor, men først elleve måneder senere fikk han en time.

– Jeg tenkte at det må være en feil, sier han.

Det var ingen feil, likevel fikk fastlegen tak i en ny hudlege og han har nå fått time i mai. Han var bekymret for hudforandringer i ansiktet, noe han også har hatt tidligere.

– Det er en snill form for hudkreft jeg har, så det er ikke alvorlig. Hadde jeg hatt det, ville jeg vært ferdig med den ventetiden vi ser her, sier han.

Behandling i utlandet

Likevel er bekymringen der. For selv om hudkreften har vist seg å være snill tidligere, er det vanskelig å vite om den har utviklet seg i negativ retning.

Så da Kaalsaas var på ferie i Thailand, dro han innom en klinikk som fjernet flekkene i huden.

– De frøys det bort på 20 minutter, og det kostet meg 800 kroner, sier Kaalsaas.

Folk passer bedre på

Kjersti Elset.

Hudlege Kjersti Elset sier det er et kjempeproblem at ikke tiden strekker til.

Foto: Fredrik Hansen / NRK

Den første timen Arne Olaf Kaalsaas fikk, var hos hudlege Kjersti Elset på Nøtterøy – en av kun to offentlige hudleger i Tønsberg og Nøtterøy.

Inne på Elsets kontor ligger det en stor bunke med henvisninger fra fastleger.

– Dette er ikke bare et problem for fastlegene og de som venter. Det er også et kjempeproblem for oss hudleger, som ikke får tiden til å strekke til, sier Elset.

De som enten har føflekker eller tegn på alvorlig hudsykdom blir prioritert, sier hun, men mener det er for få spesialister og for mange som krever å møte en.

Elset tror også at jo mer opplyste folk blir, og jo større sykdomsfrykt som sprer seg i samfunnet, jo flere vil til lege og helst en spesialist.

– Er folk hypokondere?

– Nei, det vil jeg ikke si. Vi har i mange år gitt folk beskjed om at de skal passe på flekker, sår som ikke gror og magevondt. Problemet er egentlig at folk nå gjør det vi har bedt de om i mange år. De er obs, og når de da oppsøker helsevesenet, så har vi ikke tid, sier Elset.

Les også:

Lange ventelister landet rundt

Ifølge Norsk forening for dermatologi og venerologi, er ikke saken unik. Vanlig ventetid hos en hudlege er tre til tolv måneder.

Petter Gjersvik

Petter Gjersvik, leder i Norsk forening for dermatologi og venerologi, er enig i at ventetiden er for lang.

Foto: Universitetet i Oslo

– I tilfellene der fastlegen mistenker farlige føflekker eller hudsykdommer, får man raskere behandling enn dét. Likevel er det uheldig at ventetiden er så lang og at det kan skape usikkerhet hos pasienter, sier leder i foreningen, Petter Gjersvik.

Han er klar på at det i store deler av landet trengs flere hudleger. Særlig fordi pasientene selv krever å komme til spesialister.

– Fastlegene må også bli flinkere til å prioritere hvilke pasienter som skal henvises til en hudlege, sier Gjersvik.

For det finnes eksempler på bekymringer hos folk som er helt ubegrunnet.

– Jeg har opplevd en mor som ønsket å få sin lille datteren henvist til spesialist fordi hun hadde fått hår på leggene. Hun tok jeg ikke imot, og jeg ba fastlegen om å ta en alvorsprat med moren, sier hudlege Elset.

Håper på bedring

Arne Olaf Kaalsaas i Tønsberg skal nå bruke timen han har fått i mai til en kontroll, og han håper noe gjøres med de lange køene.

– Jeg synes at en må gi flere bevilgninger er til hudleger, for det bør nok opprettes flere hudlegestillinger. En kan ikke vente 11 måneder på en time, avslutter Kaalsaas.