Hopp til innhold

Maste seg til lærlingplass

Hvert år står over 100 personer uten lærlingplass i Vestfold. Bilbransjen mener ungdom som vil ha lærlingplass, kommer langt med stå-på-vilje og interesse for bilfaget.

Bilservice

17 år gamle Sondre Bruserøds taktikk for å få lærlingplass var å mase på verkstedet han hadde hatt utplassering. Servicemarkedssjef Kay-Ronny Gasmann setter pris på interessert og motivert ungdom.

Foto: Hege Therese Holtung / NRK

På et av verkstedene til Bilservice i Tønsberg står 17 år gamle Sondre Bruserød bøyd over motorrommet til en Volvo. Dette er hans fjerde dag som bilmekanikerlærling.

– Jeg har alltid hatt lyst til å bli bilmekaniker, forteller Bruserød.

100–150 lærlinger står hvert år uten lærlingplass i Vestfold. Men Sondre Bruserød har ikke slitt.

– Det gikk veldig greit, fordi jeg har vært her på utplassering. Jeg vet at mange andre har hatt problemer med å få lærlingplass, sier Sondre Bruserød.

Han sier det iallfall ikke var karakterene som gjorde at han fikk plassen.

– Karakterene mine er ikke noe å skryte av. Det er vel mer at jeg bare har mast og da gikk det, sier han.

Trenger motiverte lærlinger

Ifølge Vestfold fylkeskommune er det en utfordring å få nok læringsplasser innen anleggsbransjen, elektrofagene, service, samferdsel og bilfaget. Men daglig leder Tom Solum i Opplæringskontoret for bilfag i Vestfold, mener det er manglende vilje og motivasjon som gjør at ungdom ikke får lærlingplass.

– De må vise interesse for våre fag og for å skru bil. Hvis de gjør det, finnes det bedrifter der ute som trenger lærlinger, sier Tom Solum.

16 personer i Vestfold står på venteliste for å få lærlingplass innen bilfaget. Solum mener at ikke alle på denne lista er reelle søkere. Han sier noen har begynt på utdanningen fordi de ikke visste hva de skulle bli, men at de ikke motiverte for å gå i lære.

Utdanningsdirektør Øyvind Sørensen i Vestfold fylkeskommune er av en annen oppfatning.

– Jeg tror at når elevene har valgt en retning og gått to år på skole, så har de et ønske om å fortsette i det yrket, sier Øyvind Sørensen.

Kay-Ronny Grosmann

Servicemarkedssjef Kay Ronny Gasmann hos Bilservice sier han hører i media om at det er behov for lærlingplasser, men undrer seg over at ikke flere kommer og spør om de kan få gå i lære hos ham.

Foto: Hege Therese Holtung / NRK

Holdninger og interesse viktigst

Servicemarkedssjef Kay- Ronny Gasmann hos Bilservice har tatt imot lærlinger i mange år. Her får elever også ha praksis når de går på skoen.

Han bekrefter at det er motivasjon og interesse han ser etter når han ansetter lærlinger.

– Fordi med interesse og riktige holdninger, kan man lære alt man vil. Gode karakterer er ikke alltid synonymt med at man har sunde interesser og holdninger, sier Gasmann.