Lykkeland for naturfotografer

DALEN (NRK): «Lykkeland» er et fotoskjul med plass til ti fotografer. Det er utsikt til alle kanter, og fuglene og dyrene kan ikke se inn. Da blir det ene blinkskuddet etter det andre fotografert i et forhåndslaget postkort.

Foring av kongeørn på Skafså i Dalen i Telemark. Jostein Hellevik har tatt forsidebildet

Foring av kongeørn på Skafså på Dalen i Telemark. Bildet er tatt av Jostein Hellevik.

Jostein Hellevik

Jostein Hellevik bygger fotoskjul med varme. Og setter opp gamle trestammer som rovfuglene kan bruke som utkikkspunkt.

Foto: Dalen Villmarkssenter

Dagene starter grytidlig lenge før det blir lyst. Fotografene lager store matpakker. Så kjører de skuter flere kilometer inn i nydelig vinterlandskap. Der gjør de seg klare i fotoskjulet. Og sitter helt stille.

– Omsider kommer morgenstemningen. Lyset kommer. Først kommer noen ravner. Så ørnene. Da kan det bli utrolig med action. Slåssing i matfatet. Når ørnen kommer i et allerede ferdigskapt postkort, kan det ikke bli bedre. Det er prikken over i-en, forteller Jostein Hellevik på Dalen Villmarkssenter.

Lykkeland
Foto: Jostein Hellevik

Tilrettelegger

Dalen Villmarkssenter ligger på Skafså på Dalen i Telemark. Der har eieren satt opp flere fotoskjul der fotografer kan sitte inne i varmen og ta spektakulære bilder. Ørneplassen er flere kilometer inn, mens Lykkeland ligger en kort gangtur unna gården.

– Det er en opplevelsesplass for å komme tett på naturen. Jeg er en tilrettelegger for naturfotografer. Jeg prøver å vise frem naturen på sitt beste her i Tokke, sier Jostein Hellevik.

Ekorn
Foto: Jaap La Brijn

100 millioner seere

Det har han klart til gagns. Det er ikke bare nordmenn som har funnet stedet. Nå kommer det folk fra hele verden. På nyåret kommer det fire kinesere for å ta bilder av naturen i Tokke, men det er ikke bare kinesere som kommer hit.

– Plutselig dukket BBC opp her for å gjøre opptak av spurvehauker til en serie som heter "The Hunt" som går på BBC nå. Første året skal serien vises til 100 millioner seere. Det er så mange at jeg klarer ikke å fatte det, sier Jostein Hellevik.

Og BBC skal tilbake igjen i februar for mer filming.

Udrag av filmen som ble sendt til BBC, for å vise spurvehauken

Utdrag av filmen som ble sendt til BBC, for å vise spurvehauken.

Musefabrikk

Hellevik gjør mye for at dyrene og fuglene skal trives på plassene. Det krever masse jobbing og planlegging.

– Det er en kjede. Småfugler blir spist opp av rovfugler. Mus blir spist opp av ugler. Derfor har jeg laget musefabrikker på fjellet. Jeg fanger muse og aler de opp, slik at de kan reprodusere seg selv. Det samme med småfugler. Jeg mater de og, men kanskje på en mer avansert måte enn folk flest. Mye større mengder og bredere kosthold, sier Hellevik.

Ulf Myrvold, NRK Natur, har vært på Dalen Villmarkssenter og filmet. I 2017 kommer det en ny naturserie som handler om Rewilding, naturen vender tilbake.

Ulf Myrvold, NRK Natur, har vært på Dalen Villmarkssenter og filmet. I 2017 kommer det en ny naturserie som heter Rewilding, naturen vender tilbake.

Drømmeplass

Hellevik har funnet sin drømmeplass, og ser at dette har store muligheter fremover.

– Jeg har så vidt åpnet på lokket på skattekisten her i Tokke. Det er utrolig mye her jeg ikke har rukket å komme over, smiler Jostein Hellevik.