Lover å slå ned på tafsing

TØNSBERG (NRK): Etter de seksuelle overgrepene på festivaler i Sverige i helgen, sier politiet i Tønsberg at de skal følge ekstra nøye med under Slottsfjellfestivalen.

Slottsfjell.

SLOTTSFJELL: Festivalen er blitt svært populær og har utvidet med en dag i år. Uavhengig av det som skjedde i Sverige i helgen, blir det mer lys og færre mørke kroker, og flere vakter i år.

Foto: Kim Erlandsen / NRK P3

– Vi tar innover oss det som har skjedd i Sverige. Våre mannskaper skal følge ekstra nøye med når de patruljerer, lover ordenssjef i politiet i Tønsberg, Frank Gran.

I helgen skal det ha blitt anmeldt seks voldtekter og over 30 tilfeller av tafsing, beføling og andre former for seksuelle overgrep under musikkfestivaler i Sverige, ifølge NTB. Den yngste jenta som ble utsatt var kun 12 år gammel.

13. juli starter Slottsfjellfestivalen i Tønsberg. De kjenner kun til ett anmeldt voldtektsforsøk i løpet av festivalens levetid. Pressesjef Silje Larsen Borgan kaller det som skjedde i Sverige for svært alvorlig og et mareritt ikke bare for de involverte, men også arrangøren.

– Vi er klar over at slike ting også, selvfølgelig, kan skje på Slottsfjellfestivalen. Der det er mange mennesker på fest, har det en tendens til å skje ting som ikke skal skje, men vi håper og tror vi slipper det, sier Larsen Borgan.

Silje Larsen Borgan

FLERE VAKTER OG MER LYS: Silje Larsen Borgan er pressesjef for Slottsfjellfestivalen. Hun sier den økte sikkerheten var bestemt lenge før hendelsene i Sverige.

Foto: Vegard Lilleås / NRK

Lyser opp festivalen

Ikke bare har festivalen økt antall vakter i år. De har ekstra belysning i både teltcampen og på festivalområdet.

– Det blir helt opplyste gater mellom teltene. Vi vil ha færre mørke kroker, forklarer Larsen Borgan.

Disse tiltakene ble gjort før hendelsene i Sverige. Politiet er særdeles fornøyd med at arrangøren gjør disse tiltakene.

– Vi er glade for at arrangøren har nattevakter som vil ha kontroll- og streifvakter i teltcampen, sier Gran.

– Pass på hverandre

Frank Gran

HOLD SAMMEN: Ordenssjef i politiet i Tønsberg, Frank Gran, oppfordrer venner til å ta vare på hverandre.

Foto: Hege Therese Holtung / NRK

Mye synlig politi og vakter til tross, det aller viktigste er å ta vare på hverandre, sier Gran.

– Vi håper at vennegjenger passer på hverandre, slik at ingen blir alene. Det gjelder både på festivalområdet og i teltcampen. Og ikke minst oppfordrer jeg alle til å ha respekt for hverandre som individer.

Dersom du selv eller noen du kjenner blir utsatt for eller ser noen former for seksuelle overgrep, må du kontakte politiet, er oppfordringen fra Gran.

– Det er ingen tvil om at politiet vil ta tak i alle tilfeller.

Flere vakter også i Stavern

Stavernfestivalen

GODT FORBEREDT: Stavernfestivalen åpner torsdag. – Det er trygt for alle å komme på Stavernfestivalen, sier festivalkoordinator Dag Tynes.

Foto: John-André Samuelsen

Førstkommende torsdag starter Stavernfestivalen.

– Vi har fra i fjor økt antall vakter betraktelig, vi har utvida sanitetstilbudet og vi har et godt samarbeid med legevakta i Larvik, sier festivalkoordinator Dag Tynes, som sier de er godt forberedt.

Stavernfestivalen har også et godt samarbeid med politi og andre nødetater.

– Vi føler vi har gjort det vi kan for at alle skal føle seg trygge på festival, sier han.

Dersom noe skulle skje, oppfordrer Tynes alle til å raskt kontakte politi eller vakter, og la dem gripe inn.