Hun vant stipend på én million kroner

Sopranen Lise Davidsen (28) fra Stokke har gått av med seieren i kampen om Statoils talentstipend.

Lise Davidsen

Lise Davidsen fra Stokke har vunnet Statoils talentstipend på hele én million kroner.

Foto: Charlotte Gundersen

I august gikk hun til topps i den prestisjetunge Dronning Sonjas Internasjonale Musikkonkurranse.

Nå har sopranen Lise Davidsen fra Stokke også gått av med seieren i kampen om Statoils talentstipend i klassisk musikk.

Stipendet er på hele én million kroner, og blir delt ut i kveld, under Statoils Høstkonferanse. Pengene blir utbetalt i løpet av de neste fire årene.

– Davidsen har et enormt potensial, fastslår juryleder og pianist Leif Ove Andsnes i en pressemelding.

Skal være en døråpner

Andsnes sier at Davidsen har blitt et kjent navn for mange det siste halvåret.

– Sjelden har noen gjort en større entré i det norske og internasjonale musikkliv. Hun har vunnet store sangkonkurranser i London og Oslo, og samtidig erobret publikums hjerter. Jeg blir slått av kraften og kjernen i Davidsens stemme, av den følsomme musikaliteten og det sterke nærværet.

– Dette er selvfølgelig store ord fra en stor mann. Jeg har uendelig stor respekt for Andsnes som kunstner og menneske. Jeg blir veldig rørt av ordene hans, og håper at jeg kan bruke de på CV-en min, sier Davidsen og smiler.

Statoils talentstipend i klassisk musikk skal være en døråpner for talentfulle musikere som vil ut i verden.

Tidligere stipendmottagere er blant andre Ole Edvard Antonsen, Mari Eriksmoen og dagens juryleder Leif Ove Andsnes.

– Ikke selvfølge med fast jobb

Davidsen har mottatt Léonie Sonnings og Kirsten Flagstad-prisen, vunnet flere operakonkurranser og samarbeidet med anerkjente regissører, dirigenter og orkestre.

– I min bransje er det ikke noen selvfølge å få fast jobb, derfor er stipendet unikt, sier hun.

– Har du noen planer for hva du skal bruke pengene til?

– Jeg fortsetter å ta sangtimer og coaching-timer, og det medfører en del reising. Men det absolutt beste ved stipendet er at det gir meg muligheten til å si nei til noen jobber. Det kjøper meg tid til at jeg kan jobbe for meg selv og forberede roller jeg skal gjøre, sier Davidsen.

De andre nominerte var pianisten Joacim Carr, (27) fra Bergen, strykekvartetten Opus 13 og cellist Sandra Lied Haga (21) fra Oslo.

Lise Davidsen

28 år gamle Lise Davidsen fra Stokke gjør det hun kan best – synger opera. Til lørdag venter Davidsens internasjonale rolledebut. Da skal 28-åringen spille Ortlinde i «Die Walküre» av R. Wagner ved Bayerische Staatsoper i München.

Foto: Camilla Storvollen

– Strider ikke imot verdier

Opp gjennom årene har enkelte takket nei til Statoil-stipendet. Davidsen føler imidlertid ikke at stipendet strider imot noen av verdiene hennes – hverken privat eller profesjonelt.

– Jeg er rett og slett bare veldig takknemlig for stipendet, og føler ikke noe negativt ved det. Statoil tar et ansvar ved å støtte kultur på denne måten, og juryen er også innenfor min sjanger, så jeg står inne for at jeg sier ja.