Hopp til innhold

– Tre viktige punkter du må passe på

– 50 prosent av brannene i Norge har en elektrisk årsak, sier el-inspektør Willy Nilsen. Han forklarer hvordan de fleste kan unngås.

 Willy Nilsen.

Dagens inspeksjon var hos en familie på Borre i Vestfold.

Foto: Ola Walberg / NRK

Norge er et av de landene som bruker mest strøm i hjemmet, og mange nordmenn slurver med installasjon og bruk av elektriske apparater.

Dette utgjør et betraktelig faremoment i hverdagen vår.

– Hold skjøteledningen unna vaskemaskinen

El-inspektør Willy Nilsen fra Det Lokale Elektrisitetstilsynet sier det er flere tiltak vi brukere må passe på.

Han nevner tre punkter han mener er spesielt viktige:

  • Punkt nummer én er samsvarserklæring. – Det er det samme som en garanti og den skal kunden motta i forbindelse med at elektrikere har gjort en jobb. Man skal få en samsvarserklæring etter at alle jobber er gjort, sier Nilsen.
  • Punkt nummer to er skjøteledninger. – Jeg oppfordrer folk til å ikke bruke skjøteledninger til apparater som er mer enn 1000 watt. Eksempler på slike apparater er mikrobølgeovn, kaffetrakter, vannkoker, oppvaskmaskin, vaskemaskin, tørketrommel, varmtvannstank, varmepumper og ikke minst varmeovner. Hold skjøteledningen unna de apparatene.
  • Punkt nummer tre er pc- eller mobilbruk i senga. – De skal ikke ligge i senga med ladere. Ta pc-en og mobiltelefonen vekk fra senga for å unngå brann. Det hører ikke til i senga i det hele tatt, sier Nilsen.

Les også:

– Tørrkoking er en hyppig årsak

Han forteller at statistikken viser at 50 prosent av brannene i Norge har en elektrisk årsak.

– Hva er den hyppigste årsaken innenfor dette?

– I forhold til det som kunden gjør feil, så er blant annet tørrkoking en hyppig årsak, og kaffetraktere. Det er også typisk at filterne i tørketromler går tette og det kan forårsake brann, og selvfølgelig dette med bruk av vaskemaskiner og tørketromler på nattetid. Det er ikke lurt, sier el-inspektøren.