Lærer dømt til sju års fengsel for overgrep

TØNSBERG: Mannen innrømmet overgrepene han selv hadde filmet, men nektet for de andre punktene i tiltalen.

Lise Dalhaug i retten.

Aktor Lise Dalhaug ba om i sju år og ni måneder fengsel for mannen.

Foto: Hege Therese Holtung / NRK

Mannen jobbet som lærer i en kommune i Vestfold da overgrepene ble oppdaget. Denne uka sto han tiltalt for overgrep mot flere jenter. Det mest alvorlige tiltalepunktet er gjentatte overgrep mot stedatteren. Ifølge tiltalen sidestilles disse overgrepene med voldtekt, noe som kan straffes med fengsel i inntil 15 år.

Den overgrepstiltalte læreren er i Tønsberg tingrett dømt til sju års ubetinget fengsel. Retten er ikke i tvil om at handlingene mot de andre jentene er seksuelle, og således straffes som seksuelle overgrep. Retten påpeker i skjerpende retning tillitsforholdet og aldersforskjellen mellom dem. Han er også dømt til besøksforbud overfor jentene i fem år.

Mannen har ikke bestemt seg for om han vil anke dommen eller ikke.

Aktor ba om sju år og ni måneder fengsel

Ifølge tiltalen forgrep mannen seg også på to andre jenter. Den ene av dem var elev ved skolen der han jobbet, og han produserte, eller anskaffet bilder og videoer som seksualiserer barn.

Aktor ba om sju år og ni måneders fengsel. Forsvarer Christofer Arnø mente derimot aktors påstand var for streng. Mellom fem og seks års fengsel var tilstrekkelig mente han, og ba om at tiltalte dømmes på mildest mulig måte.

Mannen erkjente delvis straffskyld i retten denne uka.

– Det jeg har gjort er avskyelig

Da saken mot ham startet i Tønsberg tingrett, erkjente mannen skyld for overgrepene mot stedatteren, samt for å ha filmet overgrepene ved flere anledninger.

– Det jeg har gjort er avskyelig. Jeg har ødelagt livet hennes, sa mannen i retten.

Mannens forsvarer, advokat Christofer Arnø, sa i sin prosedyre at den tiltalte har tatt inn over seg hva han gjort og at han forstår alvoret i saken.

– Han fremstår kanskje som en angrende synder, men det handler vel så mye om at han ble avslørt, sa aktor, politiadvokat Lise Dalhaug, i sin prosedyre.

Avslørt av videoklipp

Hele saken ble rullet opp etter at ei jente fortalte moren sin at hun hadde blitt befølt av en lærer på skolen. Moren gikk til barnevernet som anmeldte saken til politiet. Læreren ble siktet og pågrepet i februar i år, men løslatt etter kort tid. Da skal han ha begått nye overgrep mot stedatteren.

Mannen ble fengslet på nytt i juni, etter at politiet hadde gått gjennom mannens mobiltelefon og funnet over 60 videoklipp som seksualiserte barn. Ifølge påtalemyndigheten sa tiltalte ingenting om videoklippene eller overgrepene mot stedatteren da han ble fengslet første gang i februar.

– Tiltalte har ikke bidratt til å oppklare saken, men kom ført med innrømmelsen når han ble avslørt av videoklippene, poengterte Dalhaug.