NRK Meny
Normal

Vil ha streng straff for overgrepstiltalt lærer

– Det er knapt formildende omstendigheter i denne saken, sa aktor i sin prosedyre. Forsvareren mener derimot at flere av handlingene ikke kan straffes.

Lise Dalhaug i retten.

RETTSSAK: Den overgrepstiltalte læreren bør straffes med sju år og ni måneders fengsel, mener aktor. Forsvareren mener det er for strengt. Mannen er tiltalt for en rekke seksuelle overgrep mot flere barn under 14 år.

Foto: Hege Therese Holtung / NRK

Aktor Lise Dalhaug mener den overgrepstiltalte læreren bør dømmes til sju år og ni måneders fengsel. Det ble også lagt ned påstand om kontaktforbud mot jentene. Forsvarer Christofer Arnø mener derimot aktors påstand er for streng. Arnø mener mellom fem og seks års fengsel er tilstrekkelig og ba om at tiltalte dømmes på mildest mulig måte.

Statsadvokatene i Vestfold og Telemark har listet opp fem tiltalepunkter mot læreren. Det mest alvorlige punktet er gjentatte overgrep mot stedatteren. Ifølge tiltalen sidestilles disse overgrepene med voldtekt, noe som kan straffes med fengsel i inntil 15 år.

Mannen er også tiltalt for å ha befølt to andre jenter, blant annet en elev ved skolen han jobbet. I tillegg er han tiltalt for produksjon eller anskaffelse av bilder og video som seksualiserer barn.

Erkjente delvis straffskyld

Christofer Arnø

FORSVARER: Advokat Christofer Arnø forsvarer den overgrepstiltalte læreren.

Foto: Hans Christian Eide / NRK

Da saken mot ham startet i Tønsberg tingrett, erkjente han skyld for overgrepene mot stedatteren, samt for å ha filmet overgrepene ved flere anledninger.

– Det jeg har gjort er avskyelig. Jeg har ødelagt livet hennes, sa mannen i retten.

Mannens forsvarer, advokat Christofer Arnø, sa i sin prosedyre at den tiltalte har tatt inn over seg hva han gjort og at han forstår alvoret i saken.

– Han fremstår kanskje som en angrende synder, men det handler vel så mye om at han ble avslørt, sa aktor, politiadvokat Lise Dalhaug, i sin prosedyre.

I om lag to år forgrep mannen seg på stedatteren. Hun var ti år da overgrepene startet. I et tilrettelagt avhør gjort på Statens barnehus i Sandefjord, som ble vist for retten, forklarte hun at overgrepene i perioder skjedde hver dag. Hun fortalte også at han av og til lokket med godteri for at hun skulle være med og at han ble sur dersom hun sa nei.

Tiltalte satte seg med ryggen til da avhørene ble avspilt for retten.

Mannen nekter for seksuelle overgrep mot de to andre jentene. Han forklarte for retten at han har hatt fysisk kontakt med dem, men at det ikke var seksuelt motivert og ikke kan straffes som seksuelt overgrep.

Skal ha skjedd på skolen

Ifølge tiltalen skal mannen over en lengre periode ha forgrepet seg på en av jentene på skolen hvor han jobbet som jentas lærer. Overgrepene skal ha skjedd i skoletiden. Mannen nekter for dette forholdet, mens jenta forklarte i et tilrettelagt avhør at tiltalte skal ha kysset og befølt henne mange ganger.

Hun forklarte også at mannen ved en anledning skal ha låst seg inn på toalettet mens hun var der. Til slutt skrev hun en lapp til mannen hvor hun ba ham om å slutte.

– Det er tydelig at tiltalte tenner på jenter i tidlig pubertet og det er skjerpende at han har utnyttet jenter som har hatt et tillitsforhold til ham, påpekte aktor Dalhaug.

Mannens forsvarer, advokat Christofer Arnø, ba retten om å vurdere hva som er en seksuell handling.

– Han har hatt en klønete oppførsel som det ikke er ønskelig at en lærer skal ha, men det er ikke det samme som at handlingene er straffbare, sa Arnø.

Avslørt av videoklipp

Hele saken ble rullet opp etter at jenta fortalte til moren sin at hun hadde blitt befølt av en lærer på skolen. Moren gikk til barnevernet som anmeldte saken til politiet. Læreren ble siktet og pågrepet i februar i år, men løslatt etter kort tid. Da skal han ha begått nye overgrep mot stedatteren.

Mannen ble fengslet på nytt i juni, etter at politiet hadde gått gjennom mannens mobiltelefon og funnet over 60 videoklipp som seksualiserte barn. Ifølge påtalemyndigheten sa tiltalte ingenting om videoklippene eller overgrepene mot stedatteren da han ble fengslet første gang i februar.

– Tiltalte har ikke bidratt til å oppklare saken, men kom ført med innrømmelsen når han ble avslørt av videoklippene, poengterte Dalhaug.