Strøk på teoriprøven 49 ganger – dømt for juks

En syrisk kvinne strøk på teoriprøven med vilje for å samle inn svar som ektemannen skulle bruke til å hjelpe innvandrere å bestå prøven.

Avansert juks på teoriprøve

SLIK JUKSET DE: Her sitter ektemannen til den dømte kvinnen med en T-skjorte med spesialsydd lomme til mobiltelefon og en liten øreplugg.

Foto: Statens vegvesen

Tall fra Statens vegvesen viser at hun fra 2009 til 2015 tok teoriprøven 49 ganger.

Bare i 2009 avla hun prøven 19 ganger. Hun strøk alle gangene.

Etter å ha anket dommen fra tingretten, er kvinnen i lagmannsretten dømt til fengsel i sju måneder.

Motivet var ifølge Agder lagmannsrett å samle inn svar som ektemannen skulle bruke til å hjelpe innvandrere med å avlegge teoriprøven.

Flere innvandrere kunne ikke godt nok norsk til å forstå spørsmålene.

NRK har tidligere omtalt dommen fra tingretten i 2018. Da ble ekteparet ble dømt til ni og ti måneders fengsel for juks. Forsøket ble gjort ved hjelp av spesialsydde skjortelommer og mobilkamera.

18 personer ble funnet skyldige i å ha jukset, mens tre ble frifunnet.

JUKS: Denne videoen viser hvordan juksingen ble utført.

– Nektet for omfanget

I dommen fra tingretten ble kona beskrevet som oppegående og retten mener hun enkelt kunne bestått teoriprøven.

Hun brukte årene på lære seg rutinene til trafikkstasjonen og hun var med på å bygge opp mannens beholdning av relevante spørsmål og svar.

Mannen overførte også mye penger til kona over flere år. Noen av årene var ekteparet separert, men utstyret ble oppbevart i leiligheten hennes.

Lagmannsretten skriver i sin dom at det er «bevist utover rimelig tvil at hun har vært aktiv deltaker i mannens virksomhet».

Retten mener at sju måneders fengsel er riktig, hvor fire måneder gjøres betinget med en prøvetid på to år.

Flere anket

Ektemannens dom fra tingretten på ti måneder, samt inndragning av 250.000 kroner, er rettskraftig ettersom han ikke anket.

Seks av dem som ble dømt i saken, anket tingrettsdommen videre til lagmannsretten. Bare tre av disse, inkludert den 40 år gamle kvinnen, fikk ankene henvist til behandling.

I Agder lagmannsrett ble en 37-åring dømt til 30 dagers fengsel for prøvejuks, mens en 24-åring ble frifunnet for det samme.