Krangler om kommunenavn

Sammenslåingen mellom Holmestrand og Hof strandet da Holmestrands ordfører slo fast at den nye kommunen skal hete Holmestrand.

Alf Johan Svele

Ordfører i Holmestrand Alf Johan Svele mener det er sløseri å bruke midler på å bygge opp et nytt navn.

Foto: Kristine Masdal Aadne / NRK

Hof og Holmestrand gikk hver til sitt under det siste møtet i forhandlingsutvalget. Bakgrunnen var at Holmestrands ordfører Alf Johan Svele slo fast at den nye kommunen skal hete Holmestrand. Det er ikke ordfører i Hof Mette Måge Olsen enig i.

– Navnet er et følsomt tema for mange. Nord-Jarlsberg har vært oppe før, da det var snakk om at vi skulle bli en større kommune enn det det ser ut til nå. Tilbakemeldingene er at folk er skuffet over at det ikke er rom for diskusjon rundt navnet, sier Olsen.

Mette Måge Olsen

Ordfører i Hof Mette Måge Olsen ønsker at den nye kommunen skal få navnet Nord-Jarlsberg.

Foto: Hege Therese Holtung / NRK

Nord-Jarlsberg er imidlertid et navn Svele ikke mener passer til den nye kommunen.

– Det har ikke et naturlig nedslagsfelt i Holmestrand og Hof. Men hovedargumentet vårt er likevel at vi ikke bør bruke midler på å bygge opp en ny merkevare og et nytt navn, sier Svele.

Vil ikke ofre avtalen

Måge Olsen er enig i at det ofte er bynavnet som forblir det nye kommunenavnet i en sammenslåing. Hun sier tanken bak et helt nytt navn er at det nå bygges en ny kommune.

Men Svele mener Holmestrand allerede har gitt nok til Hof under forhandlingene.

– Vi har vært rause i mange ting for å imøtekomme Hof. Vi må kanskje få gehør for noen ting vi også.

Så hvilket navn vil det bli?

– Jeg håper og tror vi får gjennomslag for at navnet blir Holmestrand, sier Alf Johan Svele.

– Det er ikke avklart i Hof om vi vil si ja til navnet Holmestrand. Men jeg er ikke villig til å gi slipp på avtalen om sammenslåing på grunn av et navn, sier Mette Måge Olsen.

Hof kommune har tidligere sett mot Re kommune i forbindelse med sammenslåing, men resultater fra folkeavstemningen viste at 55 prosent i Re svarte nei til en sammenslåing.