Hopp til innhold

Kommunen med klar beskjed til blogger: Du er ikke fra et mediehus

Larvik kommune mener Arne Sandnes sprer udokumenterte beskyldninger mot ansatte og vil ikke svare han på linje med tradisjonelle medier. Men bloggeren nekter å gi seg.

Arne Sandnes
Foto: Privat

«Bøkebloggen», har over 5000 følgere på Facebook, og en egen nettside. Begge steder legges det ut artikler om smått og stort i Larvik-området.

Siden 2016 har Arne Sandnes holdt det gående, på frivillig basis, uten noen inntekt, ifølge han selv.

Målet hans var å bli en kritisk stemme i lokalsamfunnet, særlig innen helsesektoren og byggesaker i kommunen.

Men nylig tikket det inn en e-post fra kommunen. De mener det er problematisk at pensjonist-bloggeren ikke forholder seg til samme etiske regelverk som journalister.

Dette inntrykket forsterkes gjennom flere udokumenterte og grove beskyldninger mot navngitte ansatte i kommunen, skriver kommunalsjef Marit Kobro i e-posten.

De har derfor bestemt seg for å ikke svare på henvendelser fra Bøkebloggen på samme måte som henvendelser fra for eksempel Østlands-Posten og NRK Vestfold og Telemark.

Sandnes kjenner seg ikke igjen i mye av e-posten.

Jeg vil ikke si noe mer nå enn at jeg ikke godtar å få en sånn e-post. Jeg mener at jeg fokuserer på, og skriver om viktige saker som angår mange mennesker. Hovedfokuset er å rydde opp i Larvik kommune som jeg skatter til, sier han til NRK.

«Digital gapestokk»

E-posten kom fra kommunalsjef Marit Kobro. Hun vil ikke gå konkret inn på hvilke saker det dreier seg om og mener det er et «generelt brev».

Tidligere har kommunen kalt Bøkebloggen for en «Digital gapestokk» etter at han navnga en ansatt i kommunen for å drive med korrupsjon i 2017.

Kobro henviser til innholdet i e-posten når NRK tar kontakt, men sier dette også dreier seg om prioriteringer av ressurser.

Et viktig premiss i vår dialog med pressen er at vi forholder oss til redaktørstyrte medier, der man forplikter seg til pressens etiske regelverk og Vær varsom-plakaten. Bøkebloggen vil bli behandlet som andre innbyggere, sier Kobro til NRK.

Hun presiserer at det er viktig for kommunen å være med på en offentlig og opplyst debatt.

Kaller seg redaktør

Sandnes sier han ikke vil slutte å ta kontakt med kommunen om saker han jobber med.

Jeg skriver mye om vedtak og legger ved linker til sakspapirene i artiklene, så folk kan lese om det selv. Jeg skrev en sak i 2017 om hvordan et tilsyn i byggesaksavdelingen ble utført og dette traff åpenbart en nerve hos ledelsen i Larvik kommune.

Han ser på seg selv som redaktør og hevder han kjenner Vær varsom-plakaten godt. Men innrømmer at han hele tiden lærer mer og mer. For å oppsummere henter han frem en klassiker.

Jeg føler meg som David mot Goliat. Jeg har ikke tenkt til å gi meg.