Hopp til innhold

Kommunen behandlet private aktører ulikt

Selskapet NorStone Grenland kunne aldri ta ut sand i Skien uten reguleringsplaner og driftsplaner på plass. Det ble pålagt av Skien kommune. Men det samme kravet kom ikke til Aaltvedt betong som opererte i samme område.

Even Godejord

Driftsleder ved NorStone Grenland Even Godejord.

Foto: Anne Lognvik / NRK

– Det er ikke godt å si om vi hadde blitt bura inn eller hva som hadde skjedd hvis vi ikke hadde hatt planarbeidet i orden, men vi hadde i alle fall fått store problemer.

Det sier driftsleder i selskapet NorStone Grenland Even Godejord. NorStone er den største private aktøren som driver med uttak av sand i Skien. Før sanduttak har kunnet skje har selskapet fått klare krav fra kommunen om å utarbeide planverk og reguleringsplaner for sine områder. Det er i henhold til Plan- og bygningsloven.

Men det samme kravet lå ikke til grunn da kommunen lot det private firmaet Aaltvedt Betong hente ut sand fra et område på Geiteryggen.

NRK har tidligere fortalt hvordan Skien kommune lot det privat betongfirmaet hente ut sand verdt millioner uten konkurranse. Og en rapport fra Telemark kommunerevisjon har avdekket flere feil og mangler i behandlingen rundt sanduttaket i Skien kommune.

Nenset sanduttak

Sanduttak på Nenset.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Omfattende arbeid

Godejord forklarer at det er et omfattende arbeid å klargjøre et område for sanduttak. Han viser til et område selskapet er i gang med å regulere nå, som han regner med vil ta rundt tre år og koste selskapet mellom tre og fire millioner kroner.

– Først skal vi levere et planprogram som skal godkjennes av kommunen. Så kommer reguleringsplanen, der vi skal regulere inn alle forhold som har med det avgrensede området å gjøre. Når reguleringsplanen er godkjent må vi lage en driftsplan som skal godkjennes av Direktoratet for mineralforvaltning, forklarer driftslederen.

– Skulle hatt et annet planarbeid på Geiteryggen

Ole Magnus Stensrud, Kragerø

Ole Magnus Stensrud er rådmann i Skien kommune.

Foto: Ken Willy Wilhelmsen / NRK

Rådmann i Skien kommune, Ole Magnus Stensrud, svarer følgende når NRK spør om de to ulike behandlingene:

– Jeg viser til den saken jeg tidligere har lagt frem og den rapporten kommunerevisjonen har lagt frem, og der er det jo påvist at man skulle hatt et annet planarbeid rundt tillatelser i forhold til det å ta ut sand på Geiteryggen, sier han.

Men det er ikke noe tvil om at dere har behandlet to private aktører helt ulikt her?

– Det var flyplassen som fremforhandlet avtaler med Aaltvedt Betong og som forvaltet det på vegne av kommunen, og det er knyttet feil til dette som vi har tatt til etterretning, sier han.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark