Hopp til innhold

Kinesere investerer millioner i fingeravtrykk-suksess fra Bø

BØ/SKIEN (NRK): Den tidligere studentbedriften fra Bø i Telemark får viktig drahjelp mot videre suksess. Betalingskortet med fingeravtrykk får stadig større oppmerksomhet ute i verden.

Betaler ved hjelp av fingeravtrykk

Morten Danielsen i Sparebanken din tester ut bankkort med fingeravtrykk hos restauranten Den Gode Nabo i Bø.

Den globale lanseringa av betalingskortet til Zwipe og Mastercard i London fikk stor oppmerksomhet i fjor høst. Nyhetene ble mye delt i sosiale medier, og fikk omtale over hele verden.

Nå ser det ut til at suksessen fortsetter. Kinesiske Kuang-Chi investerer nemlig 41 millioner kroner i norske Zwipe, som beskrives som et ledende gründerselskap innen fingeravtrykksteknologi.

Kim Kristian Humborstad

Kim Humborstad fra Skien ser ut til å gjøre stor suksess i hele verden med ny bankkortteknologi.

Foto: CEO

Betalingskort

Zwipe fungerer slik at fingeravtrykket er integrert i bankkortet, slik at man kan sveipe kortet over betalingsterminalen.

Foto: Zwipe

Kuang Chi investerer i banebrytende, ny teknologi, og gründeren selv, Dr. Liu Ruopeng, er kjent som Asias svar på Elon Musk. Gruppen hans har hovedkontor i Shenzen, Kina og er notert på Hong Kong Stock Exchang, skriver NTB.

– Dette er en stor og viktig milepæl for oss. Det kommer til å styrke vår satsing mot Kina og Asia-markedet generelt. Vi er veldig glade nå, sier Kim Humborstad fra Skien, som startet selskapet for seks år siden på Høgskolen i Telemark i Bø.

Det trådløse kortet med identifikasjon med fingeravtrykk er utvikla av Zwipe og Kim Kristian Humborstad fra Skien, i samarbeid med Høgskolen i Telemark og Mastercard.

Leverer i hele verden

Kim Humborstad sier til NRK at planleggingsfasen nå går over i aktivt salg. Teknologien deres med fingeravtrykk utvikles i bankkort og adgangskontroller.

– Vi er nå aktivt ute og selger i alle verdensdeler. Jeg ønsker ikke å si noe om volum, for mye er hemmeligstemplet. Vi leverer blant annet til departementer, sier 30-åringen.

– Når vil Mastercard begynne å bruke teknologien deres?

– Vi skal for alvor ut på verdensmarkedet i løpet av neste år. Da vil vi realisere drømmen om å forenkle hverdagen til folk, som var ideen min da vi startet studentbedriften, sier skiensmannen.

– Enkelt og trygt

Sparebanken DIN i Bø er eneste banken som så langt har testet ut bankkort med fingeravtrykk blant 50 kunder. De har gode erfaringer med produktet.

– Det er alltid noen hinder, men vi har fått veldig mange positive tilbakemeldinger fra kortbrukerne og brukerstedene der terminalene er. De sier at betalingen går fortere og at det er tryggere å bruke, sier Morten Danielsen, som har hatt ansvaret for prøveprosjektet i samarbeid med Zwipe.

Se Dagsreyven-innslag om Swipe fra 2014:

Betalingskort med fingeravtrykk

NETT-TV: Slik fungerer Zwipe.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark