Hopp til innhold

Begynner å bli tomt for bobiler til leie

– Vi kunne hatt 100 bobiler til leie i sommer. De hadde vært leid ut alle sammen, sier utleier.

TØNSBERG: Bobilferien til Hans Edvard Torp og kona er i boks. Takket være en grei svigerfar som låner ut sin.

TØNSBERG: Bobilferien til Hans Edvard Torp og kona er i boks. Takket være en grei svigerfar som låner ut sin.

Foto: Odd Henry Lindtner / NRK

Hans Edvard Torp har ferieplanene klare. Han og kona skal Helgelandskysten rundt sammen med to vennepar. Bobilen låner han av svigerfar. Venneparene har leid hver sin, og leiekontraktene var skrevet under lenge før nyttår.

– Vi skjønte at vi måtte være tidlig ute etter sommeren i fjor, sier Torp.

Da vennene tok kontakt med utleier i høst, fikk de høre at det var lurt.

"Vi beklager FULLT"-skilt

LARVIK: Langs kysten sør i gamle Vestfold ligger campingplassene som perler på en snor. Skilt som dette var vanlig i fellesferien.

Foto: H. Philip Hofgaard / NRK

Snart for seint

Sommeren 2020 ble campingplassene i hele Sør-Norge fylt opp av nyfrelste campere. Reiserestriksjonene gjorde at mange fant fram grilldressen, campingstolen og tørket støv av campingferieformen.

Årets sommer blir mest sannsynlig en reprise. Det merker bobilutleiere.

Askjems i Tønsberg har 22 bobiler til utleie.

– Da vi kom til midten av januar, var alle åtte sommerukene bortleid på samtlige biler, sier daglig leder Sverre Aamodt.

Han forteller at de får 20–30 henvendelser om dagen. Nå må de avvise alle. Andre små og store uteleiere NRK har snakket med, forteller det samme.

– Vi kunne hatt 100 bobiler til leie i sommer. De hadde vært leid ut alle sammen, sier Aamodt.

SEM: Sverre Amodt t.v ønsker næringsminister Iselin Nybø velkommen i juli 2020. Alt tyder på at denne sommeren blir det han kaller et hyggelig år for bobil utleiere.

SEM: Sverre Aamodt t.v. ønsker næringsminister Iselin Nybø velkommen i juli 2020. Alt tyder på at denne sommeren blir det han kaller et hyggelig år for bobil utleiere.

Foto: Helena Rønning / NRK

Vestfold bobilutleie er en liten aktør. Deres biler er også for lengst leid ut i hele sommer. Og når innehaver Arnt Rolv Dahl prøver å sende kunder videre til andre utleiere, får de samme svar.

– Etterspørselen har vært enorm, sier han.

NM Bobilutleie er en av Norges største aktører i bransjen. Firmaet leier mest ut til turister som kommer til Norge.

Nå har de også stor pågang fra nordmenn i fellesferien. Men for deres firma er sesongen kortere enn vanlig fordi det kommer få turister, opplyser daglig leder Juliane Lundberg. Utenlandske turister leier fra mai-oktober.

Så har du ferie i starten eller slutten av sommeren, er mulighetene til for å leie en bobil fortsatt der. Det er foreløpig også muligheter på det private markedet.

Muligheter

Finn.no hadde nærmere 500 annonser for bobiler ute i januar og februar. Det er en økning i antall utleiebiler på 23 prosent sammenliknet med samme tid i fjor.

Kommunikasjonsrådgiver Linda Glomlien hos Finn.no sier at antall søk på bobil ligger på samme nivå som samme tid i 2020. Men i fjor eksploderte etterspørselen i april. Til sammenligning var juli den måneden med flest bobilsøk i 2019.

Camping kommet for å bli

Hans Edvard Torp og vennene velger bobilferie i år mye på grunn av korona-situasjonen.

– Covid er som det er og det er norgesferie som gjelder i år også, sier han.

Han synes for øvrig at det er mye flott å oppleve i Norge. Og når barna har forlatt redet, føler han at han har større frihet til å velge ferie.

Men bobillivet faller i smak hos yngre også, forteller Sverre Aamodt. Han ser at flere og flere barnefamilier ønsker å teste ut bobillivet. Det er ikke lenger bare de på 60+ som dominerer markedet.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark

Video VM orientering 12.08.10

Studie: Orientering kan forbedre hukommelsen