Anno-Jeanne gråt av familiens historie

– Utrolig og tårevått, sa skuespiller Jeanne Bøe da hun fikk se at en av hennes forfedre var kongens beste spion under den store nordiske krig. Det kom frem da slektshistorien til skuespilleren fra Siljan ble vist i Anno.

Jeanne Bø slektshistorie

BLE RØRT: Jeanne Bøe ble svært overrasket og tok til tårene da historien om Jens Kolstrup ble vist i Anno. Han er en av hennes forfedre.

Han var født dansk, ble svensk og endte opp i Norge. Det er de korte fakta om Jens Kolstrup, en av Jeanne Bøes forfedre. For henne ble det den totale overraskelse å se hans livshistorie skildret i episode 3 av Anno.

– Det var veldig sterkt, samtidig som det er helt sprøtt. Siden 2000 har jeg skrevet om denne delen av norsk historie. Så oppdager jeg at en av mine forfedre står midt oppe i den historien, forteller hun.

Jeanne Bøe

Det er ikke mange som får en 300 år gammel familiehistorie servert på TV. Jeanne Bøe er ett av unntakene.

Foto: Roald Marker / NRK

Jeanne Bøe er skuespiller, dramatiker og teaterregissør. Samtidig er hun en av deltagerne i årets utgave av NRKs Anno. En realityserie med 14 deltagere som skal leve og bo som våre forfedre gjorde for 300 år siden.

Se Jens Kolstrups historie øverst i saken.

Jeanne Bøe har skrevet flere teaterspel om akkurat denne tidsperioden i norsk historie. Da NRK spilte av opptaket for henne på nytt oppdaget hun enda flere spennende detaljer.

– Nå hørte jeg også at Gyldenløve var med i historien om Jens Kolstrup. Her er jeg altså i familie med deler av den historien jeg sjøl har skrevet om uten å vite det. Ganske spesielt, konstaterer hun.

Anno 2

14 deltagere er med i serien Anno. Årets sesong ble spilt inn i Gamlebyen i Fredrikstad.

Foto: Julia Marie Naglestad / NRK

Les også:

Blir inspirert

Da dette ble vist på NRK1, trillet tårene hos Jeanne Bøe og det har ikke manglet på tilbakemeldinger.

– De har bare vært positive, sier hun.

Gir det inspirasjon? Du er jo både skuespiller og forfatter.

– Om jeg skal skrive ett nytt Siljan-spel, kan det nok fort hende at dette kommer inn på en eller annen måte.

Selv er hun på vei til Oslo for å delta på premierefest sammen med de andre deltagerne i Anno. En fest hun gleder seg til.

– Det er en fantastisk trivelig gjeng som det blir moro å møte igjen. Alle som var med opplever nok et stort trøkk. Det er ikke vanlig å få mellom 100–200 venneforespørsler på Facebook hver dag, avslutter hun.

Jeanne Bøe

– Det er helt sprøtt at en av mine forfedre er en del av historien som jeg selv har blitt inspirert av, sier Jeanne Bøe.

Foto: Christine Heim / NRK