Hopp til innhold

Innvandrere har viktig kunnskap om matauk

Allmennkunnskapen om kjøkkenhagen som matauk er betraktelig redusert siden etterkrigstida, men mange innvandrere kan dette faget godt. – Vi bør lære av innvandrere, mener gartner.

Kjøkkenhage

GRØNNE FINGRE: Sharifi Salan har dyrket opp en tomt i Horten. Der har han blant annet druer.

Foto: Annette Grasmo Bergman / NRK

– Jeg er en kjenner, jeg er flink til å dyrke grønnsaker, sier kurdiske Sharifi Salan i Horten, som blant annet dyrker poteter, tomater, gresskar, plommer, druer og jordbær på en tomt ikke langt unna Horten sentrum.

Tomater

Tomater: Salan bruker verken gjødsel, insektmidler eller drivhus.

Foto: Annette Grasmo Bergman / NRK

Han er en av flere innvandrere som kommer til Norge med viktig kunnskap om matauk, noe som er i ferd med å bli borte blant folk flest i Norge. Under andre verdenskrig og i etterkrigstida var kjøkkenhagen et viktig mattilskudd. I dag er de fleste norske hager dekket av prydbusker og grønne plener.

Les også: Slik lager du din egen kjøkkenhage

Ser muligheter

Salan kommer fra et landbruksområde i Iran og har vokst opp på en familiegård. Han måtte forlate Iran av politiske grunner, og det var få muligheter til å bruke kunnskapene han hadde om landbruk i Horten.

Gresskar

GRESSKAR: Sharifi Salan bruker bare en time daglig i kjøkkenhagen, og gresskarene trives.

Foto: Annette Grasmo Bergman / NRK

Da han oppdaget et tomteareal som lå brakk i nabolaget, så han muligheten til å kunne dyrke grønnsaker til eget bruk. Han tok kontakt med eieren av tomta og fikk lov til å opparbeide jorda. Nå har han avlinger der på tolvte året, og han utvider stadig sortimentet.

– Dette er veldig viktig for meg. Jeg deler grønnsakene med familien og naboene, forteller Salan, som verken bruker gjødsel, insektmidler eller drivhus. Et godt vekselbruk og riktig stell gir likevel gode avlinger.

Viktig kunnskap

Gartner Anders Nordrum jobber med kunnskapsdeling om kjøkkenhager, og han mener vi bør lære av folk som Sharifi Salan.

– Jeg tror det er veldig viktig at vi opprettholder kunnskapen om dyrking, og at han som har det med seg fra hjemlandet, gjør det, sier Nordrum.

Fengselsgartner

GARTNER: Anders Nordrum mener det er viktig å ta vare på kunnskapene om kjøkkenhage til sjølberging.

Foto: Harald Christian Eiken / NRK

Nordrum brenner spesielt for beredskapshager for sjølberging, og han mener vi ikke bør ta for gitt at vi vil klare oss uten å dyrke noe til eget bruk i framtiden.

– Vi kan ikke regne med at verden forblir slik den er nå for alltid. Vi så det både under andre verdenskrig og under sovjettiden at det å dyrke selv betyr veldig mye, sier Nordrum, som mener vi bør ha et nøkternt forhold til matvareberedskap uansett hvor godt vi har det i dag.

– Vi bør ha noen tanker om hvordan vi skal bruke hagen dersom matvareprisene skulle bli høye, for da kan vi leve mye tryggere i velstanden, avslutter Nordrum.

Les også: Har privat kriselager i kjelleren

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark