Hopp til innhold

Ingen kvinnelige hovedtrenere i norske toppklubber: – Litt utrolig

Hege Riise er nettopp presentert som norsk landslagssjef. I klubbfotballen er derimot alle hovedtrenerne i de øverste divisjonene menn.

LSK Kvinners trener Knut Slatleim (t.v) og Avaldsnestrener trener John Arne Riise etter Toppseriekampen i fotball mellom Avaldsnes og LSK Kvinner på Avaldsnes idrettssenter.

LSK-trener Knut Slatleim og Avaldsnes-trener John Arne Riise takker for kampen. Begge er trenere i Toppserien.

Foto: Jan Kåre Ness / NTB

I fotball-EM tidligere i år dominerte lagene med kvinnelige hovedtrenere.

Englands hovedtrener Sarina Wiegman får mye av æren for at laget gikk til topps.

– I semifinalen hadde tre av fire lag kvinnelige trenere. De er dyktige og de lykkes. Ingenting er gøyere enn det, sier trener og tidligere landslagsspiller Melissa Wiik-Kovacs.

I dag ble det klart at også det norske kvinnelandslaget får en kvinnelig hovedtrener. Hege Riise tar over etter Martin Sjögren, og skal lede sin første kamp om bare noen uker.

Women's International Friendly - France v England

Hege Riise er Norges nye landslagssjef.

Foto: STEPHANE MAHE / Reuters

I klubbfotballen er situasjonen en helt annen.

På de tre øverste nivåene i kvinnefotballen i Norge er det 100 lag. Kun sju av disse har kvinnelig hovedtrener, viser tall fra Norges Fotballforbund (NFF).

Antall kvinnelige hovedtrenere i Toppserien, 1. divisjon og 2. divisjon
Grafikk: Henrik Bøe / NRK

Vil ha flere kvinnelige trenere

Melissa Wiik-Kovacs er tidligere trener for Sandefjord Fotball Kvinner, og deltar i prosjektet «Kvinnelige topptrenere».

Hun ønsker seg flere kvinnelige trenere i norsk toppfotball.

– Det er mange bra kvinner som har potensial til å bli trenere. Men så må klubber tørre å satse på dem. For kvinner er kanskje ikke like pågående til å søke disse stillingene, sier Wiik-Kovacs.

– Det er lettere for dem hvis de blir håndplukket.

Melissa Wiik

INSPIRERT: Det er inspirerende å se suksessen til de kvinnelige trenerne i EM, synes fotballtrener og tidligere landslagsspiller Melissa Wiik-Kovacs.

Foto: NRK/Julia Marie Naglestad

En jobb å gjøre

Camilla Akerholt Eid er hovedtrener for Nanset Kvinner i 2. divisjon, som for tida er det høyeste nivået med kvinnelige hovedtrenere i Norge.

Kvinnene er i klart mindretall også på breddenivå.

– Det er ingen negative sider ved det å være kvinnelig hovedtrener verken i kvinne- eller herrefotballen. Treneryrket handler i stor grad om lederskap og å være god på å bygge relasjoner. Det har ingenting med kjønn å gjøre, sier Akerholt Eid, som også er med i fotballforbundets prosjekt med kvinnelige topptrenere.

Camilla Akerholt Eid, hovedtrener Nanset Kvinner. 2. divisjon kvinner

EN AV FÅ: Camilla Akerholt Eid er hovedtrener for Nanset Kvinner. Hun er en av få kvinnelige hovedtrenere i de tre øverste divisjonene i damefotballen.

Foto: Mads Thygesen / NRK

– Det bør gjøres litt mer status for kvinner å gå trenerveien etter spillerkarrieren. Der er det en jobb å gjøre. Vi har mye ressurser i tidligere toppspillere som man bør klare å lose inn i treneryrket, mener hun.

Samtidig er hun klar på at Norges Fotballforbund og mannlige trenere ikke kan ta all skyld for at kvinner er i mindretall på trenersiden.

– Jenter må også tørre å vise seg fram, sier Eid.

Les også Avslører uvanlege grep frå Englands stjernetrenar: – Det kjendest litt rart

Sarina Wiegman

Prosjekt skal evalueres

Johnny Gallefoss, avdelingsleder for topptrenerutdanningen i NFF, ønsker seg flere kvinnelige trenere på toppnivå.

– Det er for meg litt utrolig at det ikke er en eneste kvinnelig hovedtrener i Toppserien. Det er veldig synd og bør ikke være sånn.

– Hvilke konkrete tiltak gjør NFF for å fremme kvinnelige hovedtrenere?

– Jeg kjenner best til tiltakene på toppnivå. Utdannelsen og jobben NFF gjør inn mot toppklubbene i Norge. I tillegg til prosjektet «Kvinnelige topptrenere». Nå skal det evalueres og da kan vi finne svar på hva som gir resultat og effekt.

Flere menn å velge mellom

LSK Kvinner har hatt flere kvinnelige trenere.

Deres tidligere hovedtrener Hege Riise er en av favorittene når en ny landslagstrener for Norge skal ansettes denne uka.

Daglig leder i Lillestrøm, Stein Ellingsen, sier det å ansette kvinnelige hovedtrenere ligger naturlig for dem, selv om de i dag har en mannlig hovedtrener i Knut Slatleim.

– Vi har hatt god erfaring med kvinnelige hovedtrenere, derfor står det høyt på ønskelisten når vi en gang i fremtiden skal ansette en ny hovedtrener, sier han.

– Hvis man skal ansatte en kvinnelig hovedtrener, er det for få å velge mellom?

– Nei, det er det vel ikke. Men det er vesentlig flere menn å velge mellom, og mer vil jeg ikke si om den saken, sier Ellingsen.

Daglig leder LSK KVINNER, Stein Ellingsen.

INGEN KVINNER: For øyeblikket er det ingen kvinnelige hovedtrener i Toppserien. Daglig leder for LSK Kvinner, Stein Ellingsen sier det ikke uaktuelt å ansette en kvinnelige trener i fremtiden.

Foto: Megapiksel