– Det er ikke bare maten vi tenker på at skal være økologisk, men alt fra husholdningsartikler til tannkrem og klær, sier Helge Emanuel.
– Og at man skal støtte en mer bærekraftig jord, tilføyer kjæresten Ida Kristiansen Balle.
I to og et halvt år har paret fra Tønsberg kun livnært seg på økologisk mat.
For paret handler det om å spise økologisk av helse- og miljøgrunner. Å velge en økologisk hverdag handler om å ha et renere liv og sørge for bedre livsførsel for alle.
- Les også:
Tidkrevende
Etter at Helge og Ida endret kosthold har de ikke fortært en eneste uøkologisk matvare.
– Ikke som vi vet om i hvert fall. For oss har dette kostholdet på en måte blitt en hobby. Da går det veldig greit etter hvert, sier Helge.
Paret innrømmer at det å leve hundre prosent økologisk er svært tidkrevende.
– Man må ha interesse for det, og for eksempel være villig til å reise til forskjellige nisjebutikker for å få tak i forskjellige varer, sier Ida.
- Les også: Stadig flere velger økologisk
– Noe alle burde ha krav på
Både Ida og Helge får arbeidsavklaringspenger fra NAV. Helge har fått stønad i drøyt tre år, og prøver å komme tilbake til arbeidslivet. Parets stønader går blant annet til huslån, og de anslår at de månedlig bruker 5000 kroner på mat.
På tross av at de lever på NAV-stønad klarer paret å leve økologisk fordi de velger bort andre ting som uteliv, sløsing og fastfood. Selv om økologisk mat er dyrere, vil ikke Ida og Helge kalle det for luksusmat.
– For meg er det ren mat. Det er noe alle burde ha krav på. Det er min rett som menneske å leve uten gift og sprøytemidler, sier Helge fast.
Både Ida og Helge kan vise til gode helseeffekter av å leve økologisk.
– Man får bedre helse, føler seg friskere, får mer energi, mindre kviser og sånne type ting, sier Ida.
– Også har kroppslukten gått veldig ned – i alle fall for min del, sier Helge og ler.
– Når man spiser uren mat skal jo kroppen kvitte seg med dette. Jo renere man spiser, jo renere blir også avfallsstoffene, legger han til.
- Les også:
Tror mange vil leve slik
Regine Andersen, leder for Oikos Økologisk Norge, tror at mange i Norge egentlig ønsker å leve som Ida og Helge, men at de ikke får det til.
– Selv jeg klarer ikke å leve slik, sier hun.
Andersen bekrefter at det er tidkrevende å leve med et økologisk kosthold. Hennes inntrykk er at det er få som lever kun på slik mat i Norge fordi det er vanskelig å få tak i økologiske produkter over hele linja.
– Jeg må bruke veldig mye tid hvis jeg skal klare å leve hundre prosent økologisk. Den tiden har jeg ikke og jeg tror veldig mange har det på samme måten, sier hun.