Hopp til innhold

Ny biskop i Tunsberg

Nå er Per Arne Dahl ny biskop i Tunsberg. Både Kong Harald og kulturminister Thorhild Widvey var gjester.

Bispemøtets preses Helga Haugland Byfuglien foretok vigslingen.

Per Arne Dahl ble formelt biskop i Tunsberg under en stor seremoni i domkirken i Tønsberg i dag.

Per Arne Dahl vigsles til ny biskop i Tunsberg

Bispemøtets preses, biskop Helga Haugland Byfuglien sto for vigslingen av Per Arne Dahl.

Foto: Teigen, Trond Reidar / NTB scanpix

Til seremonien var det mange inviterte gjester, som Kongen og andre prominente gjester fra Den norske kirke. Per Arne Dahl innrømte at han var svært spent før han skulle i ilden.

– Jeg lærte av pianolæreren min at den fiolinisten som ikke skjelver litt på venstrehånda er ferdig. Det å fortelle om Jesus til så mange mennesker, å ikke være litt spent, det er ikke bra, sa Dahl en time før seremonien startet i Tønsberg domkirke.

Alle fikk ikke plass inne i Domkirken, så utenfor måtte noen ty til storskjerm og campingstoler.

– Sammen er vi best

Per Arne Dahl har ønsket å være en gjestfri biskop, og derfor var det viktig for ham at alle som vil får være med, selv om det bare var 150 gjesteplasser inne i domkirken.

Kong Harald ankommer Tønsberg domkirke

Her hilser Tønsbergs ordfører Petter Berg, Kong Harald velkommen til Tønsberg domkirke.

Foto: Even Skårberg Aarnes / NRK

– Nå har jeg mye erfaring og jeg har akkurat blitt 64 år. Hvis jeg får beholde helsen og vettet kan jeg få seks meningsfulle og aktive år i dette flotte bispedømmet.

Det er mange debatter som foregår i kirken. Jeg tenker blant annet på engleskolen til Märtha Louise, og homo-vigsel. Hvor tydelig vil du være i samfunnsdebatten når du nå tar over?

Jeg vil være tydelig på hvor jeg er, men nå vil jeg ta meg tid til å snakke med gode medarbeidere, både i Tunsberg og i bispekollegiet. Vi må ha en forankring i det vi sier, ikke bare i meg som enkeltperson, men jeg vil forholde meg til at sammen er vi best i dette bispedømmet, sa Dahl før seremonien.

Tunsberg bispedømme ble opprettet i 1948. Bispedømmet har hatt seks biskoper. Per Arne Dahl er en kjent figur i kirken allerede, og det tror mange fører til at enda flere vil være til stede under vigslingen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Tønsberg domkirke før seremonien starter

Tønsberg domkirke er fylt til randen før seremonien starter klokken 11.

Foto: Even Skårberg Aarnes / NRK

Sammenlignes med rypejakt

Per Arne Dahl er preget av det som skal skje i domkirken, men har også et lite smil på lur. Han sier han vil prøve å være mest mulig til stede når selve vigslingen skjer under seremonien.

– Jeg husker da Anne og jeg giftet oss i Frogner kirke i Lier. Da var jeg så nervøs at jeg ikke helt fikk med meg ting. Det har jeg tekt på etterpå. Nå har jeg bestemt meg for å være like til stede i dag som jeg er når jeg er på rypejakt. Om du ikke er til stede når du går på jakt, da mister du byttet. Nå ønsker ikke jeg å miste utbyttet. Jeg vil se på Helga (Byfuglien red.anm.), ta imot hennes ord og takke Gud for at det er folk som ber for meg, sier Dahl.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Per Arne Dahl innsettes som ny biskop i Tunsberg

Per Arne Dahl er litt nervøs før seremonien i Tønsberg domkirke starter klokken 11.

Foto: Even Skårberg Aarnes / NRK

Taus om homo-vigsel

Den 12. mars i år ble det klart at Per Arne Dahl blir ny biskop i Tunsberg. På kirkemøtet i Kristiansand i april i år, ble det heftig diskusjon om vigselsrett for likekjønnede. Den gang ville ikke Dahl si noe om hva han mener om den saken.

– Nå er det tre uker siden jeg ble utnevnt og da stilte jeg villig opp for media, men nå er jeg i en fase hvor jeg skal få lov til å lese og skrive litt fram til jeg blir vigslet den 21. september. Jeg overlater de spørsmålene til Laila Riksaasen Dahl fram til 1. mai. Deretter fungerer domprost David Gjerp videre. Men jeg kommer sterkt tilbake når jeg er vigslet, sa han den gang.