NRK Meny
Normal

Hedret etter 28 radioandakt-år

Kristen-Norge hedret og takket av NRKs andaktsprodusent gjennom 28 år.

Helge Gudmundsen

Mange lovord og mange blomsterhilsner for Helge Gudmundsen etter snart en mannsalders ansvar for morgenandaktene i NRK.

Foto: NRK

En rekke kristne ledere og prester tok turen til NRK Marienlyst tirsdag for å hedre NRKs andaktsprodusent gjennom snart en mannsalder.

For det er et stykke radiohistorie som avsluttes når Helge Gudmundsen gir seg som andaktsprodusent.

Alle var der

Sunniva Gylver, Per Anders Nordengen og påtroppende biskop i Tunsberg, Per Arne Dahl var blant de mange som hadde møtt opp for å hedre og hylle Gudmundsen.

- Jeg tror aldri jeg har fått så mange godord noen gang tidligere i mitt liv jeg. Det var en fantastisk måte å bli takket av på, sier Helge Gudmundsen.

I mange, mange tiår var det en prest eller annen andaktsholder som ble hyret inn av NRK for å holde morgenandakt i radioen.

Hør: Morgenandaktene i NRK

Kirken fikk ansvaret

I 1986 ville daværende kringkastingssjef Bjartmar Gjerde at kirka selv lage en mer skreddersydd andakt med en egen andaktsprodusent «innenfor» NRK-veggene. Det ble Helge Gudmundsen.

Et NRK-produkt

I 1993 mente Einar Førde som hadde tatt over som kringkastingssjef at NRK selv burde ha styringen også på denne programposten.

Helge Gudmundsen ble spurt om å fortsette, nå som NRK-medarbeider.

I løpet av de 28 årene har andaktene både endret form og lengde. Men forblitt et lite pusterom på morgenkvisten som høres av svært mange.

Les og se Vårt Lands video: Dropper andakten, fortsetter med salmer

Inn i programflyten

- Det har vært mye arbeid med å tilpasse andaktene til NRKs utvikling. Få også denne programposten til å flyte godt med på sendeskjemaet. Mitt mål har hele tiden vært at morgenandaktene skal være noen samlende ord for hele det norske folk på starten av dagen, sier Gudmundsen.

Les også: Medierosen til Helge Gudmundsen

Samlende ord

Når vonde hendelser har rammet landet har han lagt ned et stort arbeid for å endre og tilpasse andaktene.

- Det skjer jo innimellom ting som skaker hele nasjonen. Store ulykker og katastrofer som rammer mange hardt og uventet. En udåd av så utenkelig karakter som den vi opplevde 22. juli 2011. Ved slike anledninger har vi, oftest på kort varsel, lagt om andakten. Forsøkt å bringe noen trøstens ord. Her kan jeg bare rose andaktsholderne for hvordan de har bidratt opp gjennom årene, sier Helge Gudmundsen.

Fortsetter med salmeprogram

Selv om Helge Gudmundsen trapper ned, forlater han ikke NRK helt. Han fortsetter med å ha ansvaret for programposten «Salmer til alle tider», som kan høres både på NRK P1 og NRK P1+.

Livsglede og menneskeverd

Ved siden av vil han fortsette som en populær foredragsholder. På fritiden er fotballaget Flatås Lions hans store lidenskap. Hvor utviklingshemmede får være sammen med fotballen som felles interesse. Med utgangspunkt i egne erfaringer forteller han gjerne om temaet livsglede og menneskeverd.

Les mer: Dette er allmennkringkasting

Les mer: NRKs brede medietilbud