Hun skaper sin egen arbeidsplass

Hun kunne stappet seg full av smertestillende, og lagt seg på sofaen. Men 32-åringen med den nevromuskulære sykdommen Nail Patella Syndrom ønsker å jobbe. Nå har hun skapt sin egen arbeidsplass.

Belinda Monteran Leinonen hjemme i "data-hulen".

Belinda Monteran Leinonen har skapt sin egen arbeidsplass.

Foto: Philip Hofgaard / nrk

Finsk sisu

Belinda Monteran Leinonen er en blanding av finsk sisu og karibisk livsglede, og lar seg ikke stoppe av sykdommen som gir store smerter i armer, rygg og bein. Hun er hundre prosent uføretrygdet, men ønsker å jobbe så mye som mulig.

Belinda har gjennomført en bachelor i informasjonsteknologi med spesialisering i innovasjon og entreprenørskap på campus Vestfold.

– Jeg er en person som alltid har mange baller i lufta, og vet ikke hvordan jeg skal slappe av ved bare å sitte i sofaen og gjøre ingen ting. – Det er viktig å utfordre hjernen og å distansere seg fra smertene.

Men hun kunne godt tenkt seg en spesialtilpasset bil for å komme seg rundt til kundene.

Fra jenterommet til livet der ute

Datainteressen har vært der siden 1995 da hun fikk sin første pc. Jobben hun selv har skapt, er å lære eldre om data. Hun holder kurs på bo- og behandlingssentre om blant annet sosiale medier og nettbank.

– Jeg tar ett steg om gangen. Det gjelder å ikke gjøre det for abstrakt. En nettsky kan forklares med en sky som har data i seg.

Er behovet så stort at du kan fylle en hel jobb med det?

– Det tror jeg. I tillegg til kursing jobber jeg også med å fikse datamaskiner.

– Fremtiden å skape sin egen arbeidsplass

1. lektor Thomas Brekke

– I fremtiden vil flere skape sin egen arbeidsplass, mener 1. lektor Thomas Brekke ved HSN.

Foto: Philip Hofgaard / nrk

1. lektor ved Høgskolen Sørøst-Norge, Thomas Brekke, mener at flere må skape sin egen arbeidsplass i fremtiden. Brekke sier det må tenkes nytt når næringslivet er i omstilling.

Brekke er Belindas tidligere lærer, og han synes det er flott at studentene tar med kunnskap fra høgskolen og etablerer egen virksomhet.

– Men det er krevende for studenter som i flere år har vært i en trygg undervisningssituasjon å gå ut av komfortsonen for å utforske sin egen idé.