Historien om Ibsens barndom er feil – nå rives deler av huset

SKIEN (NRK): I flere tiår har tusenvis av turister blitt lurt til å tro at Henrik Ibsen levde under enkle kår i Skien. Nå bygges det fredede barndomshjemmet om for å vise sannheten om familien Ibsen.

Ombygging av Henrik Ibsens barndomshjem, Venstøp

RIVES: Ibsen-forsker Jørgen Haave finner hittil ukjente malingslag og mønstre bak den gamle grua i Henrik Ibsens barndomshjem.

Foto: Telemark Museum

– Det er en kontinuerlig skattejakt og et detektivarbeid. Et vanvittig puslespill, rett og slett.

Ibsen-forsker Jørgen Haave får nesten litt dårlig samvittighet når han ser vegger og murstein bli revet ut og fjernet fra Henrik Ibsen museum på Venstøp i Skien.

Forskningen hans har ført til et helt nytt syn på Henrik Ibsens oppvekst. Det får store konsekvenser for det mye besøkte museet i dikterens barndomshjem.

– Det er sjelden kost at man tar seg råd og tid til noe sånt, sier Haave, om ombyggingen som kommer til å ta flere år.

Henrik Ibsen

Henrik Ibsen bodde på Venstøp i Skien fra han var 7–8 år til han var rundt 15 år.

Foto: Nasjonalbiblioteket

Leide inn bygningseksperter

Henrik Ibsen Museum ble åpnet i 1958 på Venstøp i Skien.

En gammel grue i stua ble selve symbolet på problemene og fattigdommen som Henrik Ibsen opplevde. Ved grua skulle familien Ibsen ha laget grøt til middag.

Ny kunnskap viser derimot at Henrik Ibsen aldri har sett denne grua. Den ble ifølge Haave bygget lenge etter at familien flyttet fra gården.

– Jeg fant fram til et gammelt intervju med en kilde som fortalte at gården ble delt. Den ble gjort om til en tomannsbolig etter at familien Ibsen flyttet ut. Da var det plutselig mange spørsmål og mange svar som åpenbarte seg.

– Det gjorde at vi begynte å grave i veggene og leide inn eksperter som har funnet ut hvordan gården egentlig var på Ibsens tid.

Ibsens Venstøp

Henrik Ibsens barndomshjem på Venstøp i Skien har hatt flere tusen besøkende hvert år siden åpningen i 1958.

Foto: Berit Heggholmen

Tilhørte eliten i Skien

Denne uka startet arbeidet med å rive den gamle grua, som i 60 år har blitt vist fram som et unikt minne fra Ibsens hjem. Den har gitt et feil inntrykk av Henrik Ibsens barndom.

– Det handler egentlig om familien Ibsens sosiale status. At de egentlig var en familie som tilhørte en privilegert liten elite i Skien. De var ikke en del av den vanlige norske bondestanden.

Telemark Museum ser nå fram til å kunne vise et mer riktig bilde av Ibsens oppvekst, sier prosjektleder Silje Honningdal.

Bygger om Ibsens barndomshjem

Linnea Dale fra Telemark Museum rydder ut gjenstander ved grua som nå er revet.

Foto: Berit Heggholmen

– Vi vil vise at han hadde det fint og at det ikke var så trist som det har blitt fremstilt til nå. Ombyggingen kommer til å ta flere år, men bør være ferdig i god tid før Ibsens 200-årsjubileum i 2028. Vi skal blant annet endre inngangspartiet, og en helt ny del med dagligstue, kjøkken og pikekammers.

– Er det så ille at det har vært en bløff det som har blitt presentert her?

– Jeg vet ikke om man skal kalle det en bløff, men det er i hvert fall ikke riktig fremstilling vi har hatt, sier Honningdal.

Ombygging av Ibsens Venstøp

I dette rommet har eksperter funnet ut at familien Ibsen hadde et stort, flott kjøkken. Jørgen Haave sier at det blir en stor jobb å gjenskape kjøkkenet.

Foto: Berit Heggholmen