Hopp til innhold

Her er sjøbunnen dekket av tonnevis med bildekk

BAMBLE (NRK): Oppklipte bildekk er sølt rett ut i sjøen fra en overfylt kai hos Ragn-Sells. Bilder viser gummi som ligger i tjukke lag utover fjordbunnen.

Bildekk på havbunnen

TONN: Bildet er tatt på et tilsyn fra Statsforvalteren i Vestfold og Telemark

Foto: Statsforvalteren i Vestfold og Telemark

CO₂ i atmosfæren
422,8 ppm
1,5-gradersmålet
+1,12 °C
Les mer  om klima

– Oi, oi, oi. Har du sett på maken, det tar jo ikke slutt, sier Per-Erik Schulze, marin fagrådgiver i Naturvernforbundet.

Han ser videobilder tatt av sjøbunnen i Frierfjorden ved Bamble i Telemark. Over vannskorpen holder gjenvinningsselskapet Ragn-Sells til. De tar blant annet imot bildekk fra hele Sør-Norge. Mye har havnet ulovlig i sjøen.

– Det må være tjukke lag og metervis med bildekk. Dette er faktisk verre enn det vi har sett industrien og skipsverft gjorde for 50 år siden, sier Schulze om bildene.

Dekkene ble funnet av undervannsdrone som Statsforvalteren hadde med seg på tilsyn. De ser så alvorlig på saken at de har anmeldt Ragn-Sells til politiet for brudd på forurensningsloven.

Ragns Sells

Dekkbitene mellomlagres hos Ragn-Sells før det fraktes om bord på skip, fra en lekter. Bildet fra Statsforvalteren i Vestfold og Telemark viser at det nærmest renner over fra lekteren.

Foto: Statsforvalteren i Vestfold og Telemark

Mener det er miljøskadelig

– Bekymringen vår er tildekking av sjøbunnen og skade på fisk og organismer. Det kan også inneholde miljøgifter og tungmetaller, sier Siv Hege Wang Grøvo, fagsjef, Statsforvalteren i Vestfold og Telemark.

Hvor mye gummi det ligger i sjøen ved kaia er usikkert. Men ifølge Statsforvalteren dreier det seg om tonnevis.

Fra kaiområdet har skip hentet gummi i mange år, og satellittbilder viser at det har vært lagret gummi der i over ti år.

De har gitt bedriften frist til 15. mars med å rydde opp.

Videobildene er tatt med undervannsdrone av Statsforvalteren.

Ber om unnskyldning

Ragn-Sells legger seg flate og beklager sin egen forurensing. Men de mener det ikke gir varig skade på fjorden.

– Når vi har ryddet opp vil det ikke være noen miljømessige store konsekvenser etterpå. Men at det er lokal forurensing der nå, som er vår, forholder vi oss til og det beklager vi på det sterkeste, sier daglig leder Vidar Svenning Olsen.

– Hva synes du om politianmeldelsen?

– Den forholder vi oss til. Vi kommuniserer helt åpent med politiet om alle forhold.

Naturvernforbundet er uenig i påstanden til Svenning Olsen om at det ikke blir miljømessige konsekvenser av forurensningen.

– Det er nok ønsketenkning. Men det er bra at de sier de skal rydde opp, sier Schulze i Naturvernforbundet.

Han trekker frem forskning som viser at når gummigranulat havner på avveie, lekker det helse- og miljøfarlige stoffer til sjømiljøet. Og han mener bildekkene vil ødelegge for næringskjeden i sjøen.

Ryddet tidligere også

For to år siden ryddet Ragn-Sells opp nærmere 30 tonn med gummi som var sølt ut fra lekteren ved kaia.

Selv om det høres mye ut, og de nye bildene viser nok en gang at gummien havner i sjøen, mener bedriften det egentlig ikke er så mye.

– Det er vel en tiendedels promille som faller ut, så det er veldig små mengder i den store sammenhengen, mener Svenning Olsen, som garanterer at de aller fleste dekkene er håndtert på en forsvarlig og god måte.

Vidar Svenning Olsen

Vidar Svenning Olsen, daglig leder hos Ragn-Sells.

Foto: Richard Aune / NRK

– Skulle sikkert fulgt med nøyere

Bamble-ordfører Hallgeir Kjeldal (Ap) forventer at selskapet rydder opp.

– Det er forferdelig å se. Jeg blir veldig lei meg.

– Hvilket ansvar har kommunen for å følge med på det som skjer der?

– Vi skulle sikkert fulgt med nøyere, men vi har ikke hatt noen utfordring knyttet til Ragn-Sells. De har opptrådt ryddig hele veien. Nå har heldigvis statsforvalteren oppdaget det og vi følger saken derfra.