Hopp til innhold

Nav henter kokker fra Barcelona

Det er akutt behov for flere kokker i Norge. I samarbeid med hotellkjeden Nordic Choice har derfor Nav startet med å rekruttere kokker fra Spania.

Matlaging med rognebær

MANGLER KOKKER: Nav jobber for å gjøre kokkeutdanningen mer populær. (illustrasjonsbilde)

Foto: Mari Rollag Evensen / NRK

– Det er for få som er utdannet kokker og også flere som faller ut av yrket av ulike årsaker. Derfor har det over lengre tid blitt et større og større behov for kokker, sier Terje Tønnesen som er fylkesdirektør i Nav i Telemark og Vestfold.

Terje Tønnessen

BEHOV: – Det er et konstant behov for kokker i hotellbransjen, sier fylkesdirektør i Nav, Terje Tønnesen.

Foto: Ken Willy Wilhelmsen / NRK

Nordic Choice har allerede funnet mellom 10 og 12 spanske kokker via rekrutteringsmessen de har i Barcelona.

Til nettsiden hrrnett.no sier hotellkjeden at de ble anbefalt fra Nav Eures å rekruttere i Spania fordi arbeidsledigheten der er høy.

Arbeider for å kvalifisere flere i Norge

Tønnesen sier de også arbeider for å få flere unge mennesker med kokke-kompetanse i Norge.

– Vi jobber langsiktig med å informere unge mennesker om at det finnes arbeidsmuligheter innenfor kokkeyrket, sier Tønnesen.

Han tror ikke den lave andelen kokker i Norge skyldes at yrket er upopulært.

– Vi tror kokkebransjen er på vei inn, det er moderne å lage mat. Vi tror det handler om at det er litt for dårlig informasjon rundt yrket og bransjen – og det må vi arbeide for å gjøre noe med, sier Tønnesen.

Sten Vidar Johannesen kjenner seg igjen i det bildet. Han er avdelingsleder for restaurant- og matfag ved Thor Heyerdahl videregående skole i Larvik.

– Vi har et stort behov for kokker i Norge i dag. Bedrifter må fylle opp med folk uten fagbrev, og personer fra andre nasjonaliteter. Jeg ser ikke noe feil med det, men for å dekke behovet i markedet, burde vi hatt større rekruttering, sier han.

Akademisk bølge

Johannesen tror den største utfordringen er at vi er i en bølge der utdanningen skal være akademisk rettet.

– Rekrutteringen i Vestfold er bedre enn andre steder i landet, men det er flest med lavt snitt som søker seg til disse fagene, sier han.

Han mener det er behov for begge gruppene – både dem med et høyt snitt som kan videreutdanne seg på høgskoler og ta lederstillingene innenfor faget, men også dem med et lavere snitt.

Det er mange flotte ungdommer som søker seg inn, men vi ønsker flere.