Toril Rosnes bor og driver den gården Finstad i Sande som dyrker flest gresskar i hele Norge. Nå begynner familen hennes å bli dyktig lei av mat med gresskar i, men vi vil
Hva er vel finere enn å bruke gresskaret som suppebolle?
gjerne smake.
Gresskar er ikke så mye brukt i Norge, men det er en grønnsak som blir mer og mer populær på grunn av Halloween.
HOKKAIDO GRESSKAR PAI
Paideig:
200 gram mel,
150 gram smør og
3ss vann.
Smøret smuldres i melet. Tilsett vann og kna til det blir en fin deig. Sett deigen kjølig minst en halv time.
Fyll:
2 stk hokkaido gresskar (2 hvis de er små)
2 løk vann og salt. Dette kokes mørt og moses.
Tilsett så 8-10 frosne spinatputer,
1 hel hvitløk,
Server en gresskarpai på Halloween.
muskat, salt og pepper. Visp alt med en stavmikser eller i en foodprosessor.
Visp til slutt ett egg og ta det oppi.
Ta to tredeler av deigen og lag en bunn med kanter. Legg fyllet oppi. Kjevle ut et lokk av resten av deigen og legg oppå. Prikk i lokket med en gaffel og pensle med et egg. Stek paien ved 200 grader på miderste rille i ca en halv time.
Kjempegod!
GRESSKAR SUPPE
1 gresskar medium ca 5 kg.
4 løk,
10 gulrøtter,
8 poteter og en liter vann, litt kraft eller boljong.
Alt kokes og krydres med salt og pepper. Mos alt og tilsett fløte til det får en passe konsistens. Hvis du liker chili, er det også godt.
Deilig mild suppe. Har du et stort gresskar, kan du bruke det som suppebolle.
GRESSKAR KAKE
3egg og 1 1/2 kopp sukker piskes godt.
1 kopp vegetabilsk olje,
1 ts ren vanilje tilsettes eggedosisen.
3 1/2 kopp siktet mel,
1 ts salt,
1 1/2 ts bakepulver,
1 ts kanel,
1 ts muskat.
Alt dette siktes sammen og tilsettes eggedosisen.
Ha så i 3-4 kopper raspet gresskar, 1 kopp hakkede nøtter og 1 kopp rosiner, hvis du er glad i det.
Deigen tømmes i to godt smurte og melede brødformer. Stekes ved 180 grader i ca. en time. Avkjøles i formene før de hvelves på rist.
1 kopp = 2 dl