Hopp til innhold

Gir ikke opp Everest-drømmen

Et ektepar fra Porsgrunn holder på drømmen om Mount Everest, til tross for rasulykken som kostet 13 menneskeliv.

Leif Harald Bergseth og Tone Gravir

Ekteparet Leif Harald Bergseth og Tone Gravir vil ikke gi opp drømmen om Mount Everest til tross for ulykken i påsken. Her er de på vei opp verdens fjerde høyeste fjell Manaslu.

Foto: Privat

De har planlagt drømmeturen i flere år. I mai neste år skal ekteparet Leif Harald Bergseth og Tone Gravir fra Porsgrunn og Fjågesund forsøke å bestige verdens høyeste fjell, Mount Everest.

De lar seg ikke stoppe av ulykken som skjedde i påska hvor 13 sherpaer mistet livet. Ulykken beskrives som tidenes verste snøskred på Everest, og tre er fortsatt savnet.

Leif Harald Bergseth og Tone Gravir

Leif Harald Bergseth og Tone Gravir trener mange timer ukentlig for å nå målet sitt.

Foto: Lars Hansen / NRK

– Vi ble ganske redd for vi har jo kjentfolk der nede. Vi har en kamerat og vi kjenner flere sherpaer, så vi måtte inn på Facebook å sjekke om det hadde gått bra med de. Heldigvis hadde det gjort det, sier Tone Gravir.

Sherpaene avlyser sesongen

I dag ble det kjent at Sherpaene i Nepal har bestemt seg for å avlyse årets klatresesong, og 400 personer får drømmen sin knust. Bergseth og Gravir sin drøm lever derimot fremdeles.

– Vi kan ikke reise ned dit å være redde. Vi prøver å lære av de feila som skjer også prøver vi å gjøre det så sikkert som mulig, sier Leif Harald Bergseth.

Ulykken vil ikke påvirke ekteparets forberedelser.

– Det er klart vi tenker på det. Men vi vet at det er en sjanse å ta og reise ned dit, men vi kan ikke la det ta overhånd.

Livet er lagt opp mot turen

Nå går mye av tiden med på å planelgge turen neste mai. Ekteparet trener opp mot tolv timer ukentlig.

– Vi går med tung sekk, vi går på crossfit, vi sykler og bruker mye av tiden på trene og forberede oss, sier Tone Gravir.

Hvordan tror du det blir når dere starter turen neste år?

– Jeg kommer til å ha enormt med sommerfugler i magen og kommer til å være veldig spent.

Mount Everest

Det er opp hit til verdens tak ekteparet Leif Harald Bergseth og Tone Gravir vil.

Foto: TSHERING SHERPA / Afp