Hopp til innhold

Ga bort Ibsens bilder – fikk aldri se dem igjen

Etter at Henrik Ibsen døde fikk Skien kommune over femti bilder fra arvingene til Ibsen. Nå vil et av oldebarnene til Ibsen, at bildene kommer frem igjen.

Utdrag fra boken "Kunstgaven - til Henrik Ibsen 70- og 75-årsdag"

Gaven fra Harriet Backer til Henrik Ibsen

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Joen Bille, oldebarnet til Henrik Ibsen sier til Aftenposten i dag at Skien kommune har stuet bort en stor samling med bilder som Ibsen fikk til sin 70 – og 75-årsdag.

Bille har reagert på at han aldri har sett bildene utstilt de gangene han har vært i Skien. Da han til 175-årsjubileet for Ibsens fødsel i 2003 var i Skien, var det hans store ønske å få se bildene.

– Vi fant samlingene i et stort, skittent rom. Der hadde de åpenbart befunnet seg alle disse årene, hvor vi trodde at de skulle ha vært til glede for hvermann ... Hvor de befinner seg nå vet jeg ikke, skriver Bille i boken Villa Ibsen.

Avviser kritikken

Ragnar Nilsen, kultursjef i Skien kommune

Ragnar Nilsen, kultursjef i Skien kommune

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Det stemmer at Skien kommune eier disse maleriene. Vi fikk dem i gave fra Ibsens arvinger. Det er Skien kommunes eiendom, og de har de siste årene vært utstilt i kulturhuset i Skien, Ibsenhuset. De har ikke vært stuet bort slik det går frem av Aftenpostens artikkel, sier Ragnar Nilsen, kultursjef i Skien kommune til NRK.

Ibsenmuseet i Oslo fikk for noen år siden låne møblene som opprinnelig hadde stått i Ibsens leilighet i Arbins gate i Oslo. Det skapte store diskusjoner i Skien om de skulle gi fra seg de eiendelene de hadde fått fra Ibsens arvinger.

– Bildene har vært vist for publikum i mange år nå. Da Ibsenhuset ble rehabilitert i fjor, ble bildene demontert og ligger nå foreløpig i vårt kunstmagasin, sier Nilsen.

Alternative plasseringer

I 2006 ga Skien kommune ut en bok med alle bildene i. Skien kommune har nå begynt å tenke på hva de skal gjøre med bildene.

– Vi vurderer nå alternative plasseringer. Vi har tatt en runde med Ibsenhuset for å finne plasseringer for dem, men så langt har vi ikke funnet en løsning. Det viktigste er at kunsten kan komme publikum til gode, sier Ragnar Nilsen.

Ibsenmuseet antyder at bildene kanskje bør tilbake på veggene i leiligheten til Ibsen i Oslo. Men der er kultursjefen klar.

– Det ser jeg ikke som aktuelt. Dette er Skien kommunes eiendom, og de skal bli i Ibsens hjemby, sier han.

Utdrag fra boken "Kunstgaven - til Henrik Ibsen 70- og 75-årsdag"

Dette bildet fikk Henrik Ibsen av Gerhardt Munthe

Foto: Lars Tore Endresen / NRK