Hopp til innhold

Vi har spist 40 millioner pølser i sommer

Nordmenns «sommerpølsefest» sørger for at landets største grillpølseprodusent setter produksjonsrekord.

Pølse i brød

I Tønsberg har Nortura produsert nesten 8 pølser pr. nordmann.

Foto: Børge Røssaak Nilsen / NRK

I sommerukene 25 til 32 ble det produsert nesten 40 millioner pølser hos Nortura i Tønsberg. Det tilsvarer nesten åtte pølser til hver eneste innbygger i Norge. Forklaringen? Det gode været.

– Det er godt å ta med seg maten ut, og da tar man med seg mat som er god og enkel, sier foredlingsleder ved Nortura i Tønsberg, Gro Anita Fossnes, til NRK.no.

Les også:

«Knallsommer»

Gro Anita Fossnes

Fossnes tror det fine været er grunnen til at pølseproduksjonen har skutt i været.

Foto: Hans Petter Reppe / NRK

Der går smilene trill rundt etter en produksjonssommer av de sjeldne. Åtte pølser per nordmann høres kanskje ikke så mye ut, men trekker man fra de som ikke spiser pølser, spedbarn og mennesker som av religiøse årsaker ikke spiser svinekjøtt, så ligger nok det virkelige gjennomsnittet langt høyere.

– Det er veldig mye pølser. Vi er veldig stolte av det vi har prestert, forteller Fossnes.

Og hun får støtte fra informasjonssjefen hos Nortura.

– At det har vært en knallsommer for oss og alle andre som er glade i grillmat, det er det ikke tvil om, sier Ellen Flø Skagen.

Les også:

Saken fortsetter under videoen.

Rekordproduksjon av pølser

Foto: Hans Petter Reppe

Bra for bonden

Pølseproduksjon er kanskje ikke noen visuell nytelse. Men sommer i Norge og grillpølser virker å være en fasttømret kombinasjon, og i Tønsberg har plastkledde ansatte og vikarer holdt produksjonen i gang nesten døgnet rundt.

– Vi har selvfølgelig nedvask og stopper for å rengjøre. Men vi produserer på tre skift. Normalt er det to, sier Fossnes.

Og med så stor produksjon av pølser, kommer det også bøndene til gode.

– Vi har jo ikke salgstallene ennå, så vi må bare se på hva som er produsert og levert til markedet. Og så har vi fått meldinger om at det har gått ut veldig mye svin. Det er vi veldig glade for, for er det noe verdikjeden trenger så er det at det er balanse, sier Skagen og legger til:

Pølseproduksjon, Nortura Tønsberg

Normalt går produksjonen på to skift. I sommer har det vært tre.

Foto: Hans Petter Reppe / NRK

– Det er bra for bonden å få betalt få råvarene sine, og at de ikke blir liggende på et lager. Det er bra for oss å få produsert mat av det, og ikke minst er det bra det blir spist i andre enden, avslutter Skagen.

Les også:

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark