Hopp til innhold

Bensinstasjoner må kaste frukt: – Alle skal ha pølser

Etter flere år med satsing på frukt, grønt og sunn mat i bensinstasjoner, øker nå pølsesalget kraftig. – Alle skal ha pølser, sier butikksjef.

Etter flere år med satsing på salg av frukt, grønt og sunn mat på bensinstasjoner og kiosker, øker nå pølsesalget kraftig igjen. Flere stasjoner har nå sluttet å ta inn frukt, fordi maten blir liggende og råtne.

SELGER MER PØLSER: Butikksjef Cato Strige ved Esso Rønvik byr på flere typer pølser og hamburgere. – Men vi smører også ferskt brød og baguetter til kundene våre.Totalpakken med matsalg er kjempeviktig, sier han.

Flere bensinstasjoner har nå sluttet å ta inn frukt og grønt, fordi maten har blitt liggende og råtne.

– Vi måtte kaste frukten. Det er ferskvare, som ikke kan ligge lenge. Vi har kunder som spør etter frukt, men de er i fåtall. Det nytter ikke å ta inn to brett med oppskårne epler, sier butikksjef Cato Strige ved Esso Rønvik i Bodø.

Kø i pølsedisken

Baconpølser på bensinstasjon

Selv om få vil innrømme det, så kjøper vi pølser på bensinstasjon langt oftere enn før.

Foto: Gisle Forland / NRK

Det er lunsjtid, og de ansatte på Esso-stasjonen i Bodø gjør seg klar til storinnrykk. Nyttårsforsettene har tydeligvis ikke holdt veldig lenge.

– Det ofte litt roligere i januar, men i år er det stor pågang. Alle skal ha pølser, sier butikksjefen til NRK.no.

I fjor leverte Gilde og Prior 14 prosent mer pølser til bensinstasjoner enn i 2012. Også andre produsenter melder om økt salg.

– Det er ikke en gruppe kunder som etterspør pølser. Det er alt fra arbeidsfolk til kontorfolk og lærere, forteller butikksjefen til NRK.no.

– Rene helsekosten

En av dem som valgte «usunt» er Viggo Valen fra Kjerringøy – en fergetur fra Bodø.

– I dag ble det hamburger og chips. Dette er rene helsekosten, grovt brød, rent kjøtt og rekesalat. Salat og poteter skal jo være sunt, ler Viggo Valen.

Han er ofte innom bensinstasjonen i lunsjpausen, og han velger ofte pølser.

– Det går fort, og det smaker godt. Man blir mett, sier han.

3.	Viggo Valen fra Kjerringøy, kjøpte hamburger

HELSEKOST: NRK fikk ikke filme noen pølsekunder i dag, men Viggo Valen fra Kjerringøy er ikke flau over å spise hamburger til lunsj. – Rene helsekosten, sier han.

Foto: Einar Breivik / NRK

Satset grønt

Bransjen har forsøkt å få oss til å spise sunnere, ved å legge brød, salat og frukt til veimat-menyen. Strige viser fram glassdisken hvor han oppbevarer all mat som må holdes avkjølt.

– Vi har virkelig prøvd. Her lå det tidligere frukt og grønt i fine porsjonspakninger. Men ingen ville ha disse produktene, og det endte at vi måtte kaste frukten.

Nå har toast og bagetter tatt over plassen i kjøledisken.

Cato Strige forteller at betjeningen forsøkte å plassere frukten andre og mer iøynefallende steder på bensinstasjonen. Uten at det hjalp.

Folk i tidsklemme

Sunt alternativ på bensinstasjonen. matpakker

Et sunnere mattilbud har vært et satsingsområde ved bensinstasjoner. Men bensinkundene vil heller ha pølser.

Foto: Gisle Forland / NRK

Butikksjefen tror tidsaspektet har mye å si for folks valg når de står sultne på en bensinstasjon.

– Folk som kjøper lunsjen sin hos oss er gjerne i farta. De er ikke interessert i å vente på maten. De skal ha mat raskt, og da ender det fort med ei pølse, sier Strige.

Selger mer pølser

Det er ikke bare butikksjefen i Bodø som opplever at folk velger pølser framfor sunn mat når de er innom bensinstasjonen. I 2013 leverte Nortura, som består av Gilde og Prior 715 tonn pølser til bensinstasjoner og kiosker i Norge. Det er en økning på 14 prosent fra året før, da tallet på pølser var om lag 625 tonn.

Det ble også levert 353 tonn hamburgere og 122 tonn hvitt kjøtt.

– Ikke feilslått

Inger-Lise M. Nøstvik. Foto: Norsk Petroleumsinstitutt

– Vi forsøker nå innføre mer sunn mat, som for eksempel sushi. Men nordmenn er veldig glad i pølser, sier generalsekretær Inger-Lise M. Nøstvik i Norsk Petroleumsinstitutt.

Foto: Norsk Petroleumsinstitutt

Bransjen har forsøkt å få oss til å ete sunnere, ved å legge brød, salat og frukt til veimat-menyen. Men da Norsk Petroleumsinstitutt spurte bensinstasjon-kundene hva de ville ha mer av, svarte 70 prosent at de ønsket mer sunn mat i butikkhyllene.

– Vi forsøker nå innføre mer sunn mat, som for eksempel sushi. Men nordmenn er veldig glad i pølser. Vi spiser nesten 50.000 tonn pølser i året. Mange tenker vel at det vi spiser i hverdagen er det viktigste, så om du kjøper en pølse en gang imellom på bensinstasjonen har ikke så mye å si, sier generalsekretær Inger-Lise M. Nøstvik i Norsk Petroleumsinstitutt til NRK.no.

Bransjeforeningen vil ikke si at satsingen er feilslått.

– Nei. Vi opplever at salget av den tradisjonelle pølse- og hamburgermaten øker. Men de sunne alternativene øker også. Vi jobber hele tiden med å utvide tilbudet av de sunne alternativene. Det er vårt ansvar å legge til rette for at kundene kan gjøre sitt valg. Da må vi jobbe med å gjøre de sunne alternativene mer attraktive, sier hun til NRK.no.