Hopp til innhold

Truer med å flytte hvis skolen legges ned

Foreldre i Hjuksebø truer med å flytte fra bygda dersom kommunestyret i Sauherad legger ned den lokale skolen. I dag leverte de en protestliste til ordføreren.

Foreldre i Sauherad kommune protesterer mot å legge ned skoler i kommunen. I dag leverte de et protestbrev til ordføreren.

SE VIDEO:Her leverer foreldrene protestbrevet til ordføreren

Formannskapet i Sauherad i Telemark har vedtatt at alle skolene i kommunen skal legges ned, og at det skal bli felles barneskole på Akkerhaugen for alle fra første til syvende trinn. Samtidig vil de at ungdomsskolen skal ligge på Gvarv.

Foreldrene til barn i bygda Hjuksebø reagerer sterkt på vedtaket, og onsdag leverte de en protestliste med 30 underskrifter til ordføreren.

Audun Leth-Haukvik

Audun Leth-Haukvik fra Hjuksebø reagerer sterkt på at politikerne vil legge ned lokalskolen. Må barna i Hjuksebø reise tre kvarter hver vei ned til skolen på Gvarv, truer han med å flytte.

Foto: Grete Ingebjørg Berge / NRK

– Påvirker familiehverdagen

Audun Leth-Haukvik mener reisetiden for barna blir for lang, og at det vil gå ut over familielivet.

– Det vil påvirke familiehverdagen. Nummer en er pendleveien for barna, som må reise tre kvarter en vei med skolebuss, og det vil gjøre det vanskeligere for folk å levere og hente på SFO. Det er noen av hovedpunktene, sier Leth-Haukvik.

– Hva gjør dere dersom kommunestyret vedtar å legge ned skolene torsdag?

– Da må vi gå en hard runde. I utgangspunktet ønsker ikke vi å bo her i Hjuksebø hvis det ikke finnes noen andre alternativer for barna enn skolen på Gvarv. Problemet er hvordan vi skal få solgt huset vårt. Hvem vil kjøpe på Hjuksebø hvis det ikke er skole her, spør Leth-Haukvik.

Foreldrene på Hjuksebø ser også på muligheten for å flytte barna til Tveiten skole i nabokommunene, Notodden.

– Det er sju minutter med bil dit, og brorparten av dem som bor på Hjuksebø jobber i Notodden-regionen, sier Leth-Haukvik.

Truer med å flytte

Familiene truer nå med å flytte fra Sauherad dersom det ender med at barna må reise til Gvarv.

– Ja, for vår familie, og for veldig mange andre som jeg vet snakker om det, blir det for vanskelig og fortsette livet sitt på Hjuksebø da. Alle ønsker å bli boende på her på Hjuksebø, for vi har mye godt som er blitt bygget opp her de siste årene, sier Leth-Haukvik.

– Hvorfor er dere villige til å gå så langt?

– Det gjelder barna våre. Det gjelder familielivet. Det er mange ting som spiller inn. For meg personlig og for vår familie er pendleveien og SFO et stort aber, og så vil det ikke gå opp i hverdagen å pendle så langt. Vi har begynt å se på andre alternativer enn Sauherad kommune.

– Blir satt til side

– Det er ikke uvanlig at skoler legges ned. Hvorfor reagerer dere så kraftig her i Sauherad?

– For vår del på Hjuksebø så er det at vi ligger langt fra kommunesentrum, hvis vi skal kalle Gvarv det. Vi føler vel at vi blir satt til side, og at politikerne har null interesse for oss. Det blir for vanskelig, og vi blir forbannet for hvordan vi blir behandlet, for å si det mildt, sier Leth-Haukvik.

To rapporter som er utarbeidet av Telemarkforsking og KS konkluderer med at det vil være lønnsomt å legge ned småskolene i Sauherad. Det samme synet har rådmannen i Sauherad og flertallet i formannskapet.

Leth-Haukvik mener at de ikke har fått med seg hele bildet.

– Av det vi har sett i rapportene, ønsker de kun å diskutere skole. De ønsker ikke å diskutere andre realiteter rundt hva som vil skje ved en eventuell nedleggelse av skolen på Hjuksebø. De vil ødelegge bygda, eller vårt lille samfunn på Hjuksebø.

– På hvilken måte vil bygda bli ødelagt?

– Jeg er redd for fraflytting og forgubbing. Det verste scenarioet for min del er at vi ønsker å flytte, men ikke får solgt. At vi blir tvangsboende på ett vis. Da må vi bare godta det jeg mener er et stort feilgrep, sier Audun Leth-Haukvik.

– Svak kommuneøkonomi

Wenke Akkerhaugen

Leder for Høyre i Sauherad, Wenke Akkerhaugen.

Foto: Sauherad kommune

Leder for Høyre i Sauherad, Wenke Akkerhaugen, mener at økonomien til kommunen er så svak at det er viktig at skolene blir nedlagt for å kunne spare inn fem millioner kroner.

– Vi driver en kommune som har et overforbruk, så vi må ned på ett nivå der vi på sikt kommer ut av ROBEK-lista, sier Akkerhaugen.

Kommunestyret i Sauherad avgjør skjebnen til småskolene i kommunen torsdag 1. november.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.