Hopp til innhold

– Viktig å vise at døden ikke er eneste utvei

VEST-TELEMARK (NRK): – Veldig mange ønsker ikke å dø. De vil bare ha slutt på problemene sine. Men selvmord er ingen god løsning, sier Janet Ververda.

Janet Ververda

MÅ SNAKKE OM SELVMORD: – Jeg er glad for at selvmord er satt på dagsorden. Jo mer vi snakker om det, jo mer åpenhet blir det. Da vil ikke så mange velge det, men heller finne andre utveier, sier Janet Ververda

Foto: Roald Marker / NRK

I Norge velger mer enn 500 mennesker å ta sitt eget liv årlig. Ansvaret ligger hos oss alle, mener Janet Ververda. Hun er leder for Leve Telemark, en forening for etterlatte.

– Jeg vil at folk skal bry seg mye mer. Er det noen som er deprimert eller har et mislykket selvmordsforsøk bak seg, må vi tørre å spørre, sier hun.

Tidligere har det vært et lokk på temaet selvmord. Denne våren har selvmord blitt omtalt i media flere ganger.

– Det er jeg svært glad for. Åpenhet, og at det snakkes om selvmord gjør sitt til at folk tenker seg om og finner andre utveier. Man vil egentlig ikke dø, bare få en slutt på vanskene.

Må tørre å snakke om det

For to år siden valgte mannen til Anne Birgit Sollid å ta sitt eget liv. Stort arbeidspress kan ha vært den utløsende årsaken. Hun er enig i at åpenhet kan åpne for andre muligheter.

Anne Birgit Sollid

Hun er glad at det er blitt mer åpenhet om selvmord. Anne Birgit Sollid mistet mannen sin for to år siden.

Foto: Roald Marker / NRK

– Jeg håper at åpenhet kan få folk til tenke at selvmord ikke er den eneste utveien. Derfor er jeg glad for at temaet er satt på dagsorden.

Les også:

Forebygging hjelper

På Nasjonalt senter for selvmordsforebygging er man ikke i tvil. Forebygging hjelper. Lars Mehlum er professor og leder.

– Vi kan gjøre mye for å hindre selvmord. Det er ikke slik at alle som har tenkt tanken, gjør det. Derfor er det å gripe inn, eller sørge for at folk ikke får så alvorlige psykiske problemer, metoder som helt klar har effekt, sier Mehlum.

ILLUSTRASJONSFOTO SELVMORD

For mange går alene uten å dele vanskene med andre. Når man snakker om det, finner man ofte andre veier ut enn selvmord.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Regionlensmann i Midt- og Vest-Telemark Torodd Aase er bekymret over økningen i selvmord i sitt område.

Fra 2005–2009 var det 13 selvmord. Det tallet økte til 20 i perioden 2010-2015, en økning på 50 prosent.

– Mange tør ikke å spørre om hjelp. Og hvis det er slik, oppfordrer jeg de pårørende til å blande seg inn dersom de ser noe er galt. Det handler litt om stolthet. Du skal være tøff og greie deg selv, særlig hvis du er mann, sier Aase.

Må aldri gi opp

Prostidiakon Eilev Erikstein i Vest-Telemark har i løpet av 25 år møtt mange med svarte tanker. Han vet at åpenhet har reddet mange.

Eilev Erikstein

Eilev Erikstein vet ikke hvor mange han har snakket med, men han er ikke i tvil om at det nytter å lufte tankene. Da er de plutselig ikke så svarte lenger

Foto: Roald Marker / NRK

Min erfaring er at særlig mannfolk tenker slik: "Hvis jeg begynner å løfte på den steinen, så må jeg løfte på den steinen også. Da ryker hele demningen min". Men sånn er det ikke. Ved å åpne opp, kan man jo fjerne noe av det som plager mest.

Samtidig er han klar over at ikke alle kan reddes. Noen er for syke.

Men vi må aldri gi opp, for vi vet ikke på forhånd hvem som er for syk og hvem som kan reddes.