Flytekniker med høy promille skulle reparere flyet – kolleger ringte politiet

53-åringen er den første flyteknikeren i Norge som er dømt for å være ruset på jobb.

Wizz Air på Torp

BLÅSTE RØDT: Flyteknikeren var synlig beruset da han kom på jobb på Torp.

Foto: Robert Hansen / NRK

I januar i år ble teknikeren på Torp flyplass tilkalt for å gjøre tekniske undersøkelser og reparasjon av et fly.

Han skulle fikse en mindre skade på skroget på et av flyene til det ungarske selskapet Wizz Air.

Men kollegaer og andre ansatte på Torp fattet mistanke om at 53-åringen fra Ungarn ikke var edru da han kom på jobb. De ringte politiet, som tok blodprøve av han. Den viste 1,2 i promille.

I Vestfold tingrett forklarte flyteknikeren at en nyhet om søsterens graviditet, gjorde at han kvelden før hadde tatt seg en fest for feire. Og dagen etter hadde han fortsatt å drikke øl før han dro på jobb.

Nå er han den første flyteknikeren som er dømt for å være rusa på jobb i Norge. 53-åringen innrømmet skyld i tingretten.

Ny lov i fjor

I fjor ble det nemlig bestemt at gjennomføring av rusmiddeltesting og forbud mot jobbe i ruspåvirket tilstand, også skulle gjelde for bakkemannskapet på flyplassene. Forskriften trådte i kraft 31. januar i 2019.

53-åringen fra Ungarn er nå dømt til 60 dager betinget fengsel. Han har fra før mistet sin teknikerlisensen i en måned og en bot på 100 000 florin, som tilsvarer ca. kr 3.000 kroner. Han anker ikke dommen.

– Siden denne saken er ny er nok retten kanskje litt forsiktig med å dømme vedkommende for hard før man får en rettspraksis, sier 43-åringens forsvarer Søren Hellenes til NRK.

Tine Kleive-Mathisen

GLAD: Markedssjef på Torp, Tine Kleive Mathiesen, er glad for at mannen ble tiltalt

Foto: Fredrik Laland Ekeli / NRK

Tingretten mente at skaden på flyet egentlig ikke representerte noen sikkerhetsrisiko. Men den måtte repareres fordi flyene skal være 100 prosent i orden før de starter på en tur.

Reparasjonen var også enkel, og krevde ikke noen teknisk kunnskap. Men promillen var likevel relativt høy og ville gitt ubetinget fengsel hvis han hadde blitt stoppet i en bil.

Uvisst om den ankes

Ledelsen på flyplassen mener dommen er viktig.

– I luftfarten har sikkerhet høyeste prioritet, og rus i forbindelse med flyaktivitet er det nulltoleranse for. Vi er glade for at dette ble oppdaget og varslet og at vedkommende er blitt tiltalt, sier markedssjef på Torp, Tine Kleive Mathiesen, til NRK.

Det er ennå ikke avgjort om påtalemyndigheten anker dommen. Under rettssaken ba politiadvokat Lise-Veronica Læret Gunnerød retten straffe 53-åringen med fire måneders ubetinget fengsel.

Hun vil ikke kommentere saken, men legger ikke skjul på at hun her uenig med dommen. Det er statsadvokatene i Vestfold, Telemark og Buskerud som avgjør om dommen skal ankes.