Flere meslingutbrudd i Europa

Familier med uvaksinerte barn bør være forsiktige ved reiser til Europa, sier smittevernoverlege på Sykehuset i Vestfold.

Liten gutt gråter mens helsesøster setter sprøyte

VAKSINE: En liten gutt får MMR-vaksine mot meslinger, kusma og røde hunder på 15-måneders kontrollen på helsestasjon. (Illustrasjonsbilde)

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Flere land i Europa er rammet av meslingutbrudd og verst er situasjonen i Romania der 17 barn er døde av sykdommen siden september. Men også i Tyskland, Italia, England, Frankrike, Belgia og Polen er det meldt om flere hundre tilfeller av sykdommen.

– Familier med barn som ikke er vaksinert bør være forsiktige ved reiser til enkelte områder i disse landene, sier Maria Vandbakk-Rüther, smittevernoverlege på Sykehuset i Vestfold.

– Ikke vaksinert

Romania har hatt flere enn 3.400 tilfeller av meslinger siden februar 2016. Flere enn før nekter å vaksinere barna sine og ingen av de 17 barna som døde var vaksinert, skriver nyhetsbyrået AFP.

Maria Vandbakk-Rüther

ADVARER: Maria Vandbakk-Rüther, smittevernoverlege på Sykehuset i Vestfold, advarer foreldre med uvaksinerte barn om å reise til områder med utbrudd av meslinger.

Foto: Sykehuset i Vestfold

– Det er en utfordring i Romania at mange grupper ikke ønsker å vaksinere barna sine. Det gjelder både romfolk og grupper som ikke tror på vaksinasjon, sier Vandbakk-Rüther.

Meslinger er en svært smittsom virussykdom.

– Det begynner som forkjølelse og høy feber og deretter får man utslett i munnen og på kroppen. Man kan få alvorlig lungebetennelse og hjernebetennelse og det er gjerne dette barna dør av, sier smittevernoverlegen.

– Var nesten utryddet

Etter at en vaksine mot meslinger kom i 1969 ble sykdommen nesten utryddet i Europa, men de senere årene har det vært flere sykdomsutbrudd.

– Antroposofene og folk i steinerskolemijøet tror ikke på vaksinasjon. De ønsker at barn skal gjennomgå alle sykdommer for å oppnå egen immunitet og de som ikke tåler det er vel for svake for det. Det er ganske horribelt, sier Vandbakk-Rüther.

Dette blir avvist av Thomas Johnsen, daglig leder på Steinerskolen i Vestfold.

– Vi har et godt samarbeid med helsestasjonen og de fleste barna på Steinerskolen blir vaksinert. Enkelte foreldre ønsker ikke dette, men det må være greit at foreldre utviser en sunn skepsis, sier Johnsen.

Skjermbilde meslingutbrudd

MESLINGUTBRUDD: En rekke land i Europa har nå utbrudd av meslinger.

Foto: Skjermbilde, European Centre for Disease Prevention and Control

– Hjernen ødelegges

I Europa ble det meldt om 4.484 tilfeller av meslinger i 2016.

– Vi må ha en vaksinasjonsgrad på over 95 prosent for å stanse sykdommen og i land der de ikke har høy nok vaksinasjonsdekning vil den stadig komme tilbake, sier Øystein Riise, overlege på Folkehelseinstituttet.

Det er små barn og voksne med et svekket immunsystem som er mest utsatt.

– Meslinger kan være svært alvorlig for små barn og for voksne som har et svekket immunsystem eller en kreftsykdom. I tillegg er vi redde for komplikasjoner som lungebetennelse og hjernebetennelse, sier Riiser.

Også de som har hatt meslinger tidligere kan oppleve komplikasjoner senere i livet.

– Det er sjeldent, men de som har hatt meslinger kan få en alvorlig hjernebetennelse noen år etterpå og i slike tilfeller blir hjernen fullstendig ødelagt, forklarer Riise.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark