Hopp til innhold

Varm asfalt ødela sykkel

Syklisten Finn Christian Mehlum var på langtur med sykkelen en gloheit julidag, da han støtte på et parti nylagt asfalt.

Ødelagte dekk

ØDELAGTE DEKK: Slik så dekkene til Hans Christian Mehlums sykkel ut etter møtet med nylagt asfalt på vei opp Lundeheia i Telemark i juli.

Foto: Finn Christian Mehlum

– Jeg satt bokstavelig talt i klisteret, forteller han til NRK.

Dyr moro

Det var den 10. juli Kragerø-mannen dro ut på tur, med planer om å tilbakelegge rundt ti mil på sykkelsetet i hjemfylket Telemark.

Finn Christian Mehlum

Finn Christian Mehlum fra Kragerø fikk et ubehagelig møte med nylagt asfalt på sykkeltur. Nå håper han Statens vegvesen eller entreprenøren vil erstatte utgiftene.

Foto: Privat

Han hadde allerede tråkket et godt stykke da han kom til Lundeheia langs fylkesveg 109, på vei mot Drangedal.

Der var mannskaper i ferd med å legge asfalt, men lot syklisten passere. Like etter tok ferden brått slutt.

Den nylagte asfalten var ifølge syklisten så myk i varmen at den la seg som et 3–4 mm tykt lag på begge dekkene, og dermed medførte kraftig oppskraping på sykkelrammen.

– På en dag med så høy temperatur mener jeg de burde være klar over at nylagt asfalt blir så varm at den kan gjøre skade på både biler og sykler. Jeg kunne ha fått beskjed fra dem som sto der. Man skulle jo tro de hadde sine tabeller for når de skulle slippe folk gjennom på så varme dager, fortsetter Mehlum.

Skader på sykkelrammen

Sykkelrammen fikk hard medfart i møtet med nylagt asfalt i sommer.

Foto: Finn Christian Mehlum

Ifølge YR.no var det 28,8 grader i området på det varmeste tidspunktet den aktuelle dagen.

Sendte klage

I en klage til Statens vegvesen datert 19. juli, opplyser han at det tok minst en time å fjerne det verste griseriet, men at dekkene likevel må byttes. I tillegg må sykkelen på verksted. Hvor mye det vil beløpe seg på totalt vet han ikke foreløpig.

– Dette er jo ikke en veldig alvorlig sak, men jeg synes det er på sin plass at entreprenøren eller vegvesenet erstatter utgiftene jeg har fått, sier Mehlum.

Sendes til entreprenøren

Jurist i Statens vegvesen, Henning Fykerud, opplyser at klagen sendes videre til entreprenøren, i dette tilfellet YIT, som har ansvaret for selve utførelsen av asfaltarbeidene på stedet.

Selskapet bekrefter at de jobbet på fylkesveg 109 den aktuelle datoen, men ønsker ikke å kommentere et eventuelt utfall av saken før de har fått klagen oversendt fra Statens vegvesen.

– Den vil selvsagt bli behandlet grundig hos oss, men vi kan ikke spekulere i hva utfallet vil bli på forhånd, sier kommunikasjonssjef i YIT Norge, Erik Riste.

Han kjenner ikke til at de har mottatt lignende klager tidligere.

– Jeg har snakket med våre folk i Telemark. Dette var helt ukjent for dem, sier han til NRK.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark