Hopp til innhold

Thorstein fant Olav den helliges fødested

En pensjonert advokat har løst gåten om hvor kong Olav den hellige ble født. Nå blir norgeshistorien omskrevet.

Thorstein Vale

350 år gamle referater fra tinget på Lindheim satte Thorstein Vale på sporet av Olav den helliges fødested, og forandret norgeshistorien.

Foto: Per Simon Mustvedt / NRK

I sin nye bok ”Norge i vikingtid” skriver en av våre fremste eksperter på vikingtiden, professor Torgrim Titlestad, at Olav Haraldsson ble født i Sauherad i Telemark. Tidligere har historikerne holdt seg til Snorres beretning om at Olav ble oppfostret på Ringerike.

Når Olavs sannsynlige fødested nå er funnet ved Tinghaug på Lindheim i Sauherad, skyldes det forskning som høyesterettsadvokat Thorstein Vale tok fatt på i en alder av 80 år!

– Som gutt hørte jeg historien om at Olav den hellige var født foran grua på lendemann Harald Grenskes gård på Gvarv. Beretningen levde fortsatt på folkemunne, men ingen hadde dokumentert det, sier Thorstein Vale.

Lette i rettshistorien

– Som pensjonist ville jeg finne ut av det arbeidet som morfaren min, Thorstein Gundheim, tok fatt på da han skrev bygdehistorie for området her, forteller Vale.

Den pensjonerte advokaten gravde seg ned i sagaene, men også i rettshistorien. Rettsdokumentene ga ham dokumentasjon på at tingplassen for det gamle Grenland lå på lendemannens gård Lindheim, og i norske, islandske og danske arkiver fant han dokumenter som historikerne til da ikke hadde ofret oppmerksomhet.

Spesielt i Flateyarboka – et tre bind stort verk skrevet på gammelnorsk for 800 år siden – fikk Vale bekreftet mange av sine teorier. Han gjorde professor Torgrim Titlestad oppmerksom på funnene sine.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Olav den Hellige

Olav den hellige ble født på Gvarv i Telemark.

Foto: Wikipedia / CC

Trigget historieprofessor

– Vales funn trigget meg til å gå dypere inn i stoffet, sier professor Titlestad.

– Og jeg fant det Vale hadde fortalt meg. Men jeg fant også at ingen andre sagaer eller historikere hadde fulgt opp disse opplysningene. Etter å ha gravd meg ned i dette stoffet fant jeg at Vales teori ble styrket, og ikke lar seg motbevise. Saken kommer sikkert til å bli diskutert, men jeg tror ikke det resultatet vi er kommet fram til lar seg nedkjempe, sier historieprofessoren.

Den nå 87 år gamle advokaten sier det på sin måte: - Min dokumentasjon er uomtvistelig. De som tviler på funnene våre bygger på tro, og ikke viten. Nesten 1000 år etter Olavs død på Stiklestad blir det vel vanskelig å finne så mye mer dokumentasjon om saken, sier Vale.

Flyttet da faren ble drept

Ifølge Vales funn hadde Olavs mor en smertefull og vanskelig fødsel i lendemannens gård. Hun var gift med småkongen Harald Grenske, som hadde sitt kongesete på Gvarv. Harald Grenske ble senere drept i Sverige. Da flyttet seksårige Olav og moren, Åsta Gudbrandsdotter til Harald Grenskes tremenning på Ringerike, Sigurd Syr. Der bodde Olav til han ble 12, og dro på sin første vikingferd.

– Snorre reiste bare langs kysten, og opplevde aldri de kildene som kunne historien om Olav Haraldssons unge år. Derfor ble Snorres beretning om ham mangelfull, mener Thorstein Vale.