Hopp til innhold

– Byttet Olav den helliges lik

Forfatterne av en ny roman slår sprekker i myten om helliggjøringen av Olav Haraldsson.

Nidarosdomen - relieff av Olav den hellige over Pilegrimsportalen

Relieff av Olav den hellige på Nidarosdomen.

Foto: Tor Beisvåg

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

I romanen «Tambarskjelve» skriver forfatterne Johan B. Steen og Ståle Botn om den trønderske stormannen Einar Tambarskjelve.

Forfatterne hevder at han på konspiratorisk vis la opp til å helliggjøre Olav for å skaffe seg makt.

– Han gav vel blaffen i om han hette Olav eller noe annet, han var ute etter er makt. Han ville ha ut den unge kongen Svein Alfivason, sønn av kong Knut, og selv komme til makten, sier Ståle Botn.

Tror Olavs lik ble byttet

De to mener Tambarskjelve la en plan for å få Olavs sønn Magnus fra Kiev. Og at han kunne få til det gjennom at Olav ble helgen.

Ett år etter Olavs død kom Einar Tambarskjelve og biskop Grimkjell til Nidaros.

– Ifølge kongesagaen kom de med ei kiste. Den unge kong Svein og moren, dronning Alfiva, ventet på bryggen. Da kisten ble båret i land sa Alfiva at den så veldig nyhøvlet ut etter å ha stått i jorden et helt år, sier Johan Steen.

– Så nydød ut

Da lokket på kisten ble tatt av sa biskop Grimkjell at håret og neglene på den døde hadde vokst. Og at liket hadde røde kinn og luktet godt.

– Da bøyde Alfiva seg frem som den skeptiker hun var og sa at han så helt nydød ut. Dette står i Snorre og er utgangspunktet for at vi tror at det er en mer sannsynlig forklaring på at de fikk ham hellig, sier Steen til NRK.

Han sier det trolig var en annen person enn Olav som lå i kisten.

– Sannsynligvis har Einar Tambarskjelve med sine kontakter skaffet seg en ny kiste og et nytt lik, sier Johan Steen.

Han tror også at biskopen var med på det hele.

– Han var interessert i å få en helgen innen sin kirke og så har de konspirert sammen og så får de det til, sier Johan Steen.

Maktkamp

Forfatterne mener det hele handlet om maktkamp og at Einar Tambarskjelve ville ha en konge han kunne styre.

– Han var verge for den unge Håkon Jarl og da satt han og styrte landet. Han ville tilbake i den posisjonen og hva var bedre enn å få en barnekonge som kunne sitte på fanget hans og som han kunne hviske i øret, sier Ståle Botn.