– Vi føler oss ikke hjemme noe sted

I ni år har familien Thomter på Rjukan kjempet for å kunne flytte tilbake til huset sitt. Nå havner forsikringssaken i retten.

Familien Thomter på Rjukan

Tove (bakers t.v.) Helle, Hedda og Per Oddvar Thomter har bodde på flere ulike steder etter ulmebrannen i det gamle huset.

Foto: Lars Hansen / NRK

I 2005 ble huset til familien Thomter på Rjukan utsatt for en ulmebrann. Brannen førte også til luktskader i huset. Skadene var så omfattende at familien ikke lenger kunne bo der.

– Vi har flyttet rundt omkring, og føler oss ikke hjemme noe sted, sier faren i familien, Per Oddvar Thomter.

Siden brannen har Per Oddvar, kona Tove og deres tre barn bodd på fire ulike adresser på Rjukan, mens det gamle huset har stått tomt.

– Det koster skjorta å betale på to steder, sier Thomter.

Les også:

Huset i Milandvegen

Det var i dette huset på Miland at brannen skjedde i 2005.

Foto: Lars Hansen / NRK

Åtte år med krangling

Etter brannen satt forsikringsselskapet Tryg (den gang Vesta) i gang flere forsøk på luktsanering uten å lykkes. Mot slutten av 2006 merket også entreprenørfirmaet, som var i gang med restaureringsarbeidet, lukten. Da ble familien Thomter og Tryg uenige om veien videre.

Familien Thomter

Eiendelene til familien Thomter har siden brannen vært plassert på to lager.

Foto: Lars Hansen / NRK

– Det ble for tungt å stadig få beskjed om at man kunne flytte inn, men så ble det ikke noe av det likevel, sier den 35 år gamle trebarnsfaren.

De siste årene har det vært flere runder med befaringer, møter, dokumentutvekslinger, advokater og generell krangling mellom partene.

– Forsikringsselskapet har i flere dokumenter uttalt at de har undervurdert skadene i starten, sier Per Oddvar.

Han og familien har i lang tid kjempet for at huset skal rives og bygges opp igjen. Tryg på sin side mener de har gjort det de kan i saken.

Brukt 2,5 millioner kroner

– Vi mener vi har utbetalt de pengene familien skulle ha for å få gjenoppbygd huset sitt etter den skaden som oppstod, sier kommunikasjonssjef i Tryg Ole Irgens.

Ifølge Irgens har Tryg utbetalt om lag 2,5 millioner kroner i denne saken. Pengene har blant annet gått til gjentatte forsøk på å fjerne lukten, i tillegg til noe kompensasjon for klær som ikke kunne bli brukt etter brannen.

– Vi fikk for eksempel 10.000 kroner like etterpå til å kjøpe klær til fire stykker, sier Per Oddvar Thomter.

Per Oddvar Thomter viser ujevnheter i veggen

Restaureringsarbeidet som ble begynt på i huset inneholdt også flere feil. Blant annet er veggene i stua blitt ujevne.

Foto: Lars Hansen / NRK

Mener saken er foreldet

Familien har også mottatt litt over 540.000 kroner i det Tryg ser på som et sluttoppgjør, men som ikke stemmer overens med familien Thomter sin oppfatning. Dette er et av spørsmålene Aust-Telemark tingrett må behandle, når saken skal opp den 1. juli.

Tryg mener også at saken nå er foreldet.

– Når man går til rettslige skritt mot et forsikringsselskap er det en del frister man må overholde. Hvis man bommer på disse fristene, så mister man retten man har. Dette hører kanskje litt brutalt og hjerteløst ut fra vår side, men vi prøver alltid å finne løsninger for våre kunder, sier Irgens.

Etter brannen har også Per Oddvar Thomter slitt psykisk, noe han mener er årsaken til at han ikke har klart å konsentrere seg like mye om saken hele tiden.

– Noen dager er jeg på, mens andre dager er jeg redd for å sjekke posten i tilfelle det er nye brev. Det har vært tungt, jeg har vært aktivt sjukemeldt og alt har bare rast, sier Per Oddvar Thomter.

Tvilte på seg selv

I 2007 var også helsesjefen i Tinn kommune Einar Opedal på befaring i boligen.

– Jeg begynte jo å lure på om det bare var i hodet mitt, sier Thomter.

Helsesjefen skrev i sin vurdering at det var en tydelig sur røyklukt i veggene, som kunne føre til hodepine og kvalme.

Dårlig samvittighet

Per Oddvar Thomter

– Det er helt jævlig å være tilbake, sier Per Oddvar Thomter. Han sier det kan gå måneder mellom hver gang han er i det gamle huset.

Foto: Lars Hansen / NRK

Da det begynte å brenne i 2005 hadde Per Oddvar og kona Tove to jenter på to og sju år. Per Oddvar har slitt mye med dårlig samvittighet overfor dem.

– De har mista barndomshjemmet sitt, så jeg føler jeg skylder de veldig mye. En gang spurte jeg dem hva de ønsket seg til jul, og da svarte de at de ønsket å få ordna opp i huset.

Eldstedatteren Hedda husker godt dagen det begynte å brenne.

– Jeg husker pappa og onkel som løp rundt med bøtter med vann. Jeg husker også mamma som redda bikkja vår. Jeg synes det er helt vemmelig å tenke på. Mamma og pappa har hatt vært gjennom mye, sier Hedda.

Hun syns ikke faren har noe grunn til å ha dårlig samvittighet.

– Det var jo ikke han som gjorde det.

Lysarmatur tok fyr

Politiet konkluderte tidlig med at brannårsaken skyldtes et lysarmatur i kjelleren som tok fyr.

– De var her samme dagen og fant det, så det er ingen tvil om årsaken. Likevel føler jeg at noen kanskje tror dette dreier seg om forsikringssvindel. Jeg føler det sånn, og det er tungt, avslutter familiefaren.