Exnarkomane nekter fyr-salg

Tidligere narkomane protesterer mot at Tvistein Fyr kan bli privatisert.

Personer som har kommet inn under omsorgen til Rusmiddeletaten i Oslo har siden slutten av 1980-tallet brukt Tvistein Fyr som feriested.

De frykter konsekvensene av at Kystverket nå vil selge fyret utenfor Nevlunghavn.

Metanonbruker Finn Holatz har vært på ferie på Tvistein Fyr i flere år.

- Å bli solgt til private er vi absolutt imot, sier Holatz.

Han sier at stedet betyr mye for dem.

- Dette er den eneste ferien jeg har hatt noe glede av de siste 20 årene

Kystverket skal kvitte seg med Tvistein fyr, som dermed kan bli solgt til private. Men før det skal blant annet Direktoratet for naturforvaltning i løpet av 14 dager vurdere en overtagelse av den gamle fyrstasjonen.

Det forutsetter at noen tar på seg vedlikehold av bygningene og en drift som åpner stedet for allmennheten. Oslofjordens friluftsråd og rådgiver Kjetil Johannessen er interessert.

- Fyret har noe av det ypperste skjærgården i Vestfold kan by på. Det er litt rått og vilt der og det vi ser nå er at det er en trend at folk søker opplevelser

Dermed kan det se ut til at det er en konflikt om allmennheten eller rusmiddelmisbrukere som skal bruke stedet, men Johannessen i er åpen for en kombinasjon.

- Hvis vi kan få til en stiftelse hvor flere aktører samarbeider, kan dette løses. Det kan være Oslofjorden friluftsråd, Larvik kommune og kanskje ikke minst Oslo kommune gjennom rusmiddeletaten, sier Johannessen.