Hopp til innhold

Etterlyser vitner etter voldsom kirkebrann

Politiet ønsker nå at vitner som har vært i områdene rundt Østre Porsgrunn kirke og branntilløpet i Borgestad kirke om å melde seg for politiet.

Brann Østre Porsgrunn kirke

Politiet ønsker nå å komme i kontakt med personer som kan ha tips i begge branntilfellene.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Historiske Østre Porsgrunn kirke i Porsgrunn ble natt til mandag totalskadd i brann. Kirken brant helt ned til grunnen, og det står ingenting igjen på branntomten.

Flere beboere ble evakuert fra hjemmene sine, og for flere ble den voldsomme brannen dramatisk.

– Jeg våknet og så at kirken sto i full brann. Jeg har to barn som også lå og sov, så jeg fikk kledd på dem, og vi kom oss ut av huset. Det var så varmt i nærheten at lyktene på bilene smeltet, sier nabo Sten Roar Høgli til NRK.no.

Politiet har satt i gang full etterforskning etter den dramatiske brannen.

– Vi etterforsker brannen med et bredt utgangspunkt. Vi undersøker om det kan være naturlige årsaker til at brannen oppstod, som har vært under renovering, sier politiadvokat Gunstein Bjørgum i Telemark politidistrikt.

Artikkelen fortsetter under videoklippet.

Video Østre Porsgrunn kirke i brann natt til mandag

Se video: Østre Porsgrunn kirke brenner ned til grunnen.

Vil undersøke sammenhengen

kirkebrann

Det var kun ruiner igjen av kirken som feiret 250 års jubileum i fjor.

Foto: Haakon Wærstad / NRK

Klokken 0657 fikk politiet inn en melding fra et vitne om at Borgestad kirke i Skien var forsøkt påtent. Vedkommende hadde funnet et skjerf som var forsøkt tent på ved en benk ved inngangdsøren til kirken.

– Man legger jo sammen to og to. Det er ikke så langt til Porsgrunn herfra, sier vedkommende til NRK.no.

Det er ca 6 kilometer mellom Østre Porsgrunn kirke og Borgestad kirke.

– Vi vil undersøke om det er noen sammenheng mellom brannene. Det er likevel alt for tidlig å spekulere i om det er en sammenheng. Det vil etterforskningen forhåpentligvis vise, sier Bjørgum.

Etterlyser vitner

Gunstein Bjørgum

Politiadvokat i Telemark politidistrikt, Gunstein Bjørgum, oppfordrer vitner til å melde seg etter kirkebrannen.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Nå vil politiet svært gjerne komme i kontakt med vitner som kan ha sett noe i områdene rundt begge kirkene.

– Vi ønsker å komme i kontakt med folk som har beveget seg i områdene rundt Østre Porsgrunn kirke og Borgestad kirke i løpet av natten. Da vil vi veldig gjerne at de skal kontakte politet på telefon 02800 eller 35 90 64 86, sier politiadvokaten.

Politiets teknikere vil så snart branntomten er tilstrekkelig nedkjølt begynne de tekniske undersøkelsene. Politiet har i dette arbeidet bedt om bistand fra teknikere fra Kripos.

Svært triste etter brannen

Det var mange som var sjokkerte og triste etter den voldsomme brannen natt til mandag. En av dem var kunsthistoriker Tommy Sørbø fra Porsgrunn.

– Jeg trodde faktisk ikke at det var sant. Jeg trodde at det var noen som spøkte med meg. Det er svært trist at alt som har med byens identitet, selvforståelse og historie blir borte. Samtidig er det et stort tap, sier han til NRK.no.

Sørbø sier kirken var et hovedverk i norsk barokkhistorie.

– Dette var et stort, mektig bygg med mange detaljer. Jeg er veldig sjokkert.

Også ordfører Øystein Beyer kom til branntomten tidlig mandag morgen.

– Dette er bare vanvittig trist. Alle som kommer hit vil felle noen tårer. 250 års historie ligger her i ruiner. Det er jo så mange mennesker som har et forhold til denne kirken, dette er helt forferdelig.