Hopp til innhold

Ekstremtørken kan gi 200 millioner til bøndene

– Ikke siden 1992 har bøndene opplevd så dårlige kår for avlingene sine, sier Landbruksdirektoratet.

Skurtresker høster korn i Ås

DÅRLIG KORNAVLINGER: Tørke og varme temperaturer gir gress- og kornbønder dårlige avlinger.

Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

På grunn av en rekordvarm og nedbørsfattig maimåned vil det trolig bli utbetalt skyhøye erstatningsbeløp til bøndene i år.

Jordbrukssjef Jon Randby, Fylkesmannen

30 MILLIONER: Jon Randby hos Fylkesmannen i Vestfold anslår det vil bli delt ut opptil 30 millioner kroner til kornbønder i fylket.

Foto: Privat / NRK

– Noe skade har det skjedd, særlig med kornavlingene. Så vi vet at det vil bli avlingssvikt for en rekke bønder. Vi estimerer at det er snakk om 300 saker og 30 millioner kroner i erstatning for kornbønder, sier jordbrukssjef Jon Randby hos Fylkesmannen i Vestfold.

Også Landbruksdirektoratet forventer at mange bønder vil sitte igjen med dårlige avlinger etter de lange periodene uten betydelig regn. Verst er det på Østlandet.

– Slik det ser ut nå kan vi forvente erstatningssøknader fra rundt 3000 bønder på landsbasis, men jeg må understreke at det er stor usikkerhet i antallet, sier Gunn Eide, seksjonssjef for landbruk- og naturskadeerstatning i Landbruksdirektoratet.

Verst for kornbønder

Gunn Eide, Seksjonssjef Landbruksdirektoratet

DÅRLIG: Gunn Eide i Landbruksdirektoratet sier norske bønder ikke har opplevd like dårlige kår siden 1992.

Foto: Privat

De fleste erstatningssøknadene vil ifølge Eide komme fra kornbøndene.

– Det er disse avlingene som har lidd mest under tørken, sier hun.

Eide tar utgangspunkt i tall som er rapportert inn fra fylkesmenn rundt om i landet. Vestfold, Østfold og Akershus ser ut til å være hardest rammet av det «gode» været.

– På landsbasis anslår vi å betale ut 200 millioner kroner for avlingssvikt. For å sammenligne ligger gjennomsnittet mellom 35 og 40 millioner kroner i året.

– Skaden har skjedd

Thorleif Müller

MILJØ: Thorleif Müller sier samfunnet må rutte seg bedre mot vær. Fjorårets kraftige nedbørsmengder er i år byttet ut med varme temperaturer og tørke.

Foto: Fredrik Müller

Thorleif Müller er leder i Vestfold Bondelag og synes det er trist at bøndene i fylket har endt opp i en situasjon der de må søke om erstatning.

– Skaden har allerede skjedd, det er det ingen tvil om. Det har vært en rekordvarm maimåned som har gjort uopprettelig skade på avlingene, uansett om regnet nå skulle komme.

Müller sier at det er lite lukrativt å søke om avlingserstatning.

– Skal man få avlingserstatning, så er egenandelen på 30 prosent. Det betyr at du får et dårlig år, selv om du skulle få noen kroner fra staten. Det er et dårlig opplegg å søke om erstatningspenger, så det håper jeg færrest mulig må gjøre, sier han.

Ser forandringer i klima

I fjor opplevde Østlandet store nedbørsmengder som ødela avlingene. I år er det det motsatte. Müller sier det handler om å forberede seg.

– Jeg ser at varmen og tørken vi har hatt har knekt en del åkre. I fjor hadde vi regn. Slikt vær setter store krav til vanning og drenering og avløp. Som samfunn er vi nødt til å rutte oss bedre mot mer vær, sier Müller.

I 1992 opplevde vi også en tørkeperiode på forsommeren som rammet kornavlingene, men Eide tror ikke 2018 vil komme på dette nivået.