Hopp til innhold

Holder fartskontroller fra morgen til kveld

Onsdag gjennomføres «Speedmarathon» over hele landet.

UP har fartskontroll med laser

KONTROLLER: Blant annet blir hovedvegnettet prioritert under kontrolluka. (arkivbilde)

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Utrykningspolitiet gjennomfører ekstra mange fartskontroller over hele landet denne uka, spesielt onsdag.

– Kontrolluka gjennomføres i samarbeid med de øvrige europeiske lands trafikkpoliti for å ha fokus på fart og alvorlige ulykker, sier assisterende UP-sjef Roar Skjelbred Larsen.

Midt i kontrolluka er det en dag som skiller seg ut, nemlig onsdag. Da gjennomfører TISPOL (Europeisk trafikkpolitisamarbeid) et såkalt «Speedmarathon».

– Politiet i Europa holder da fartskontroller fra morgen til kveld. I Norge har Utrykningspolitiet fartskontroller hver dag gjennom hele året, men i morgen er en spesiell dag for å ha fokus på fart – at bilistene overholder fartsgrensene og kjører etter forholdene, sier Larsen til NRK tirsdag.

Assisterende UP-sjef Roar Skjelbred Larsen.

FOREBYGGENDE: Roar Skjelbred Larsen håper kontrollene fører til færre dødsulykker. (arkivbilde)

Målet med alle kontrollene er å forebygge at folk kjører for fort, og redusere antallet drepte og hardt skadde på norske veier.

Hovedvegnettet prioriteres

Larsen har ikke tall på hvor mange kontroller som gjennomføres i Norge denne dagen, men sier at bilister vil kunne oppleve det flere forskjellige steder.

– Vi prioriterer hovedvegnettet, de strekningene med flest ulykker, og der vi får klager fra publikum, sier Larsen.

Han opplyser videre at høy fart er en av hovedårsakene til alvorlige trafikkulykker, og at det er flest slike ulykker om sommeren.

– Vi ser også at det er flest alvorlige fartsovertredelser på sommeren, når det er tørre og bare veier. Det gjelder også ruspåvirket kjøring. Det er flest av disse anmeldelsene i sommermånedene, sier han.

Se flere trafikkvideoer:

Video fra politiet.
Bønder ber no bilistar om å forstå at ein traktor i trafikken ikkje lenger er det den ein gong var. Dagleg opplever dei farlege forbikøyringar av utålmodige bilistar som undervurderer både fart og storleik på dei moderne traktorane.
Statens Vegvesen advarer mot råkjøring i den nye Strindheimtunnelen i Trondheim. Over 250 bilister er målt i hastigheter over 150 kilometer i timen - og flere har også snudd og kjørt i feil retning i den nye firefelts tunnelen.