Hopp til innhold

Egghinne kan lege sår som ikke vil gro

Norske egg skal hindre amputasjoner på grunn av diabetes. Et stort framskritt, mener ekspert på diabetes.

Det foretas 400 amputasjoner på diabetikere hvert år her i landet på grunn av sår som ikke vil gro. Nå har den norske bedriften Biovotec funnet en metode som heler sår. Hemmeligheten er egg.

Inne i egget nær skallet ligger hinnen som kan få sår som ikke vil gro til å gro på diabetespasienter.

Det foretas 400 amputasjoner på diabetikere hvert år her i landet på grunn av sår som ikke vil gro. Nå har den norske bedriften Biovotec funnet en metode som heler sår. Hemmeligheten er egg.

Simon Nærum har hatt diabetes i 30 år. For 3 år siden fikk han et sår på leggen som ikke ville gro. Dårlig blodgjennomstrømming er ofte årsaken.

Siste utvei for Simon Nærum var amputasjon.

– Jeg gikk fem ganger til fastlegen min, men det hjalp ingenting. Så til slutt havna jeg på legevakta og da røyk beinet på natta.

Eggplaster laget av egghinne

Et plaster laget av hinnen i egget kan være løsningen for sår som ikke vil gro på diabetespasienter.

Foto: Petter Melsom / NRK

Løsningen ligger i egget

Ralf Schmidt og hans forskerkolleger i Norge og en rekke andre land visste at det i dag ikke finnes et effektiv middel for å få kroniske sår til å gro.

Simon Nærum, bonde i Skien

Simon Nærum har diabetes.

Foto: Petter Melsom / NRK

De gikk til utgangspunktet for alt liv – egget. Der lå løsningen.

– Før i tiden brukte man ofte eggmembranen hvis man hadde ett sår, for man hadde ingenting annet. Det var utgangspunktet, seier Schmidt.

Så startet forskningen. Biovotec innledet et samarbeid med Nortura i Re i Vestfold. Der knekkes tusenvis av egg i året. Plommene går til restauranter og kantiner, men skallet var et avfallsprodukt.

Membranen eller hinna på egget var det ingen som brydde seg om. Inntil nå.

– Det er så mange gode stoffer i membranen. Og vi har sett at de er tilsvarende de som vi har i vår egen kropp, sier Schmidt.

Amputert bein til Simon Nærum

Simon Nærum måtte amputere det ene beinet over kneet, fordi et sår ikke ville gro.

Foto: Petter Melsom / NRK

Skal forsøke på mennesker

Hinna på egget inneholder proteiner. Egghinna går gjennom en prosess og ut kommer et slags plaster eller en film som legges oppe på såret og det er denne filmen som skal få såret til å gro.

Ralf Schmidt, forsker ved Biovotec

Forsker ved Biovotec, Ralf Schmidt.

Foto: Petter Melsom / NRK

Forsøk på mus har vist at det er effektivt. Nå gjenstår kliniske forsøk i Storbritannia og i Norge. Om tre år kan det være ute på markedet.

– I 2016 kommer vi til å gjøre forsøk på mennesker. Vi gjør det i første rekke i Storbritannia, men vi har også søkt om støtte til å gjøre forsøk ved sykehuset i Drammen, sier Schmidt.

Ifølge eksperter på Rikshospitalet kan dette være et stort framskritt, fordi det i dag ikke finnes effektiv behandling av kroniske sår.

Simon fungerer bra med det nye beinet. Men det har kostet mye trening og rehabilitering. Nå passer han ekstra godt på det andre beinet.

– Alt de kan finne på som gjør at sår gror lettere må være veldig bra, sier Nærum.

Biovotec er sammen med Nortura nominert til Innovasjonsprisen 2016 som deles ut av Norsk Landbrukssamvirke på den årlige mat og landbruk konferansen.

Prisen blir overrakt av H.K.H. Kronprins Haakon tirsdag 12. januar.

Dette er den største konferansen innenfor mat og landbruk med 400 i salen og landbruksministeren til stede.