Hopp til innhold

Skogsjef: – Noe av det verste jeg har sett

SKIEN (NRK): Et sjokkerende syn møtte turgåere i Skien denne påska. Hele skogsbilveien var sperret av en knust campingvogn og et enormt lass med søppel.

Søppel i skogen til Løvenskiold

Det er ikke bare søppelposer og tilhengerlass med søppel som blir dumpet i naturen. Også hele campingvogner blir kasta som søppel.

Foto: Bo Lilledal Andersen / NRK

Midt i en idyllisk natursti i Skien lå brukte klær, batterier, plank og alt mulig annet søppel i hauger over et stort område.

– Det ser helt forferdelig ut. Dette er noe av det verste jeg har sett, sier skogsjef hos den store skogeieren Løvenskiold-Fossum, Sten Roger Torstensen.

Anmeldes

Ofte er det grunneieren som får både jobben og utgiftene med å rydde opp.

Miljøkriminalitet som dette er mer og mer vanlig på eiendommen. Det har vært flere vrak av campingvogner som har ligget strødd utover i skogen de siste åra. Noen har til og med prøvd å sette fyr på søppelet.

Skogsjefen anmelder nå forsøplinga. Det er ikke første gang han anmelder søppeldumping på eiendommen.

– Alle sakene har blitt henlagt. Disse sakene har ikke høy prioritet hos politiet, mener Torstensen.

Torstensen og Movik

Skogsjef hos Løvenskiold-Fossum, Sten Roger Torstensen, mener det er ille at noen bruker skogen som søppelplass. Her sammen med miljøvernsjef i Skien kommune, Eigil Movik.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Tusenvis av villfyllinger

Midt i skogen står også batteriet som i sin tid ga strøm til campingvogna. Det kan få store konsekvenser for dyra som bor i området.

– Vi har mange eksempler på at kyr, hjortedyr og elg har fått i seg batterisyre fra batterier som er kasta i naturen. I verste fall blir dyrene forgifta og dør, sier Movik, som er miljøvernsjef i Skien kommune.

Naturvernforbundet reagerer også sterkt på den ulovlige søppeldumpingen i Skien. Fagrådgiver Per Erik Schultze sier at dette er avfall som kan gjøre stor skade.

– Det er jo en grunn til at vi har fått vrakpant på campingvogner.

Ifølge Naturvernforbundet er det tusenvis av slike villfyllinger på landsbasis. I hver eneste kommune i landet er det minst 50 ulovlige søppelplasser og totalt er det trolig over 20.000, viser anslag fra organisasjonen.

Bilvrak ved Stulsheia utenfor Skien.

Ikke langt unna campingvogna har noen satt igjen et bilvrak etter å ha kjørt seg fast under herjing i et plantefelt tidligere i vinter. Også denne saken er politianmeldt.

Foto: Sten Roger Thorstensen

Schultze nøler ikke med å karakterisere søppeldumpingen i Skien som miljøkriminalitet. Han mener politiet sjeldent finner fram til de skyldige.

– Vi har sett en økt vilje i politiet til å satse på miljøkriminalitet, men de mangler tydeligvis ressurser til å løse disse sakene, mener Schultze.

Mange anmeldelser hvert år

Miljøkrim-koordinator i Sør-Øst politidistrikt, John Galteland, er ikke enig i at disse sakene er nedprioritert hos politiet.

– Vi ser alvorlig på miljøkriminalitet, sier han.

Galteland oppfordrer folk til å fortsette å anmelde.

I fjor og hittil i år er det registrert 141 anmeldelser for brudd på forurensningsloven, ifølge Økokrim. Av sakene som er ferdig behandla har 31 resultert i bøter og fire i advarsler.

Litt over halvparten av sakene er henlagt.

Hans Tore Høviskeland i Økokrim sier det er flere årsaker til at så mange saker henlegges, blant annet at det kan være vanskelig å bevise hvem som er skyldig.

Høviskeland sier at saker om alvorlig miljøkriminalitet skal prioriteres, og at dette er et mål fra Riksadvokaten.

Smadret campingvogn på Fossum i Skien

Den knuste campingvogna og det som en gang var interiøret, brer seg utover store deler av skogsområdet. Dette er bare én av flere vogner som har blitt dumpa i nærmiljøet i løpet av de siste åra.

Foto: Øystein Økter / NRK

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark