Hopp til innhold

Dro på arrangement etter negativ hurtigtest. PCR-test var positiv

Hun tok begge testene samtidig. Hurtigtesten var negativ, men PCR-testen viste seg senere å være positiv. – Jeg sitter med en vond følelse.

Linda Wike Ljungblad

FRUSTRERT: Linda Wike Ljungblad stiller seg kritisk til bruk av hurtigtester.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

– Det er en vond følelse å kunne være en potensiell smittespreder på et arrangement med over 100 mennesker, sier Linda Wike Ljungblad.

Hun hadde lett forkjølelse og valgte å teste seg på teststasjonen i Tønsberg. Hun jobber som helsepersonell og har alltid vært opptatt av å forholde seg til smittetiltak.

Jeg valgte å oppsøke teststasjonen i min hjemkommune. Jeg tok en hurtigtest og en PCR-test.

Negativ hurtigtest

NEGATIV HURTIGTEST: Denne meldingen fikk Ljungblad etter å ha tatt hurtigtest.

Foto: Skjermdump

Negativ hurtigtest

Hurtigtesten på teststasjonen var negativ. Jeg spurte de på teststasjonen om jeg kunne leve som normalt, og da fikk jeg til svar at det skulle jeg selvfølgelig gjøre siden hurtigtesten var negativ.

Senere på kvelden dro Ljungblad på et lokalt arrangement med over 100 mennesker. 27 timer senere fikk hun en telefon.

Du har positiv PCR-test, sa smittesporeren.

Jeg ble helt stum. Jeg var så uforberedt og følte meg helt frisk. Jeg tenkte at dette måtte være feil. Jeg er helsepersonell og er fullvaksinert. Det var en vanskelig situasjon å havne i, at jeg potensielt kunne ha smittet mange mennesker, sier Ljungblad.

Jordmoren stiller seg kritisk til bruk av hurtigtestene.

– Sånn jeg ser det, så bidrar hurtigtestene til å lage en uoversiktlighet og en utrygghet i samfunnet. Det synes jeg er utfordrende og vanskelig å forholde seg til. Ingen ønsker å spre smitte, sier Ljungblad til NRK.

Ljungblad har skrevet et innlegg i hendelsen i Dagsavisen.

Lavere sensitivitet på hurtigtest

Kommuneoverlegen i Tønsberg forstår frustrasjonen, men sier at hurtigtestene er til god nytte selv om den kan vise feil.

Når du har en negativ hurtigtest, er vi ganske sikre på at du ikke er smittsom de neste 12–16 timene. Det tas også en PCR-test fordi man vet at sensitiviteten på hurtigtesten er lavere. Hurtigtesten slår ut et døgn senere enn PCR-test, sier kommuneoverlege Per Kristian Opheim.

Per Kristian Opheim foran den mobile teststasjonen i Tønsberg

HURTIGTEST TIL GOD NYTTE: Kommuneoverlege i Tønsberg, Per Kristian Opheim, forstår frustrasjonen.

Foto: H. Philip Hofgaard / NRK

Kommuneoverlegen legger til at det finnes fordeler og ulemper med begge testene.

Vi kan raskt finne de smittede som har kommet litt lenger i forløpet med hurtigtest og dermed få satt de i isolasjon og starte smittesporing. Vi får testet raskere med hurtigtester, men vi må gi bort noe, det er sikkerheten på testen. Hurtigtesten er ikke like sikker, sier Opheim.

Kommuneoverlegen sier Ljungblad ikke gjorde noe galt i å dra på arrangementet.

– Jeg håper virkelig ikke at jeg har smittet noen. Jeg har brukt munnbind og isolert meg, men den følelsen jeg sitter med i dag, er vond å sitte med, sier Ljungblad.