Dømt for likskjending

En 37 år gammel mann er dømt til seks måneders fengsel for sin rolle i saken der Kari Grønnestad ble drept, lagt i et hundebur og dumpet i Skienselva.

Søk etter død kvinne i Skienselva

Kari Grønnestad forsvant i juni 2012. I april 2015 fant dykkere henne i Skienselva, etter at mannen som i dag ble dømt til fengsel hadde fortalt politiet hva som skjedde da Grønnestad forsvant.

Foto: Stine Hansen Bakkebø / NRK

Av de seks månedene som Nedre Telemark tingrett har dømt mannen til, er tre måneder gjort betinget. I tillegg trekkes 18 dager fra soningsstraffen, fordi mannen har sittet i varetekt like mange dager.

Aktor ba om seks måneders fengselssoning, mens tingretten altså kom frem til en mildere straff.

Anket på stedet

– Dommen ankes, slår forsvarer Tollef Skobba fast overfor NRK. 37-åringen har fått dommen forkynt, og dommen ble anket på stedet.

Tollef Skobba

Forsvarer Tollef Skobba sier til NRK at dommen ble anket på stedet etter at den ble forkynt til 37-åringen på Grenland politistasjon torsdag ettermiddag.

Foto: Kurt Inge Dale

Likevel er reaksjonen på dommen todelt, sier Skobba.

– Vi er glade for retten skiller mellom min klient og hans ekssamboer, og at min klient har fått en mye mildere behandling enn henne. Når det er sagt, så vil dommen bli anket fordi vi mener det er urimelig at han skal sone, sier Skobba.

Ingen drapssak

I retten mandag denne uken ga mannen en forklaring på hva som skjedde den kvelden Kari Grønnestad ble drept, og han nektet straffskyld etter tiltalen. Grunnen til det var at han ønsket å fortelle sin versjon av alt som skjedde – også selve drapet.

Men drapet på Grønnestad var ikke et tema i rettssaken, selv om både påtalemyndigheten, mannen som i dag fikk sin dom i saken og hans tidligere samboer, Grønnestads datter, sier at det har skjedd et drap.

Begge rettssakene startet i så måte med det faktum at det lå et lik på badet i leiligheten der paret bodde, og begge har blitt dømt for det de hevder var sine roller i behandlingen av liket. Begge hevder at det var den andre som sto for handlingene, og at de selv bare var medhjelpere som var i sjokk etter drapet.

Samme rolle, motstridende forklaringer

37-åringen hevder at det var hans tidligere samboer som tok livet av moren sin, mens det i rettssaken mot Grønnestads datter i januar ble gjort et poeng av at det ikke skulle snakkes om selve drapet.

Grønnestads datter ble dømt til åtte måneders fengsel, med 60 dager betinget. Hun hadde da sittet om lag et halvt år i varetekt, og straffen ble derfor ansett som ferdig sonet etter rettssaken.

Begge er altså dømt for medvirkning til likskjending, med deres egne – motstridende – forklaringer lagt til grunn for dommen. I rettssaken mot Grønnestads datter i januar medgikk aktor Kjell Ove Ljosåk at akkurat dette kunne kalles et paradoks.

Tiltalt i Kari Grønnestad-saken

Den tiltalte 37-åringen fortalte i retten hva som skjedde med Kari Grønnestad da hun forsvant.

Foto: Sjur Ø. Knudsen / NRK